Καφές Έρευνα: Έως 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα σχετίζονται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία


Έως και τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και θανατηφόρων καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ESC Congress 2021. “Σύμφωνα με τις γνώσεις μας, αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη που συστηματικά αξιολόγησε τις καρδιαγγειακές επιδράσεις της τακτικής κατανάλωσης καφέ σε πληθυσμό χωρίς διαγνωσμένη καρδιακή νόσο”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Judit Simon, από το Heart and Vascular Centre, στο Πανεπιστήμιο Semmelweis της Βουδαπέστης.

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ είναι ασφαλής, καθώς ακόμη και η υψηλή ημερήσια πρόσληψη δεν συσχετίστηκε με δυσμενείς καρδιαγγειακές συνέπειες και θνησιμότητα μετά από παρακολούθηση 10 έως 15 ετών», συνέχισε. «Επιπλέον, 0,5 έως 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα συνδέονταν με χαμηλότερους κινδύνους εγκεφαλικού επεισοδίου, θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία».

Παρόλο που ο καφές είναι ένα από τα ποτά που καταναλώνεται περισσότερο στον κόσμο, λίγα είναι γνωστά για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της τακτικής κατανάλωσης του στην καρδιαγγειακή υγεία.

Αυτή η μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της συνηθισμένης πρόσληψης καφέ και καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου. Η μελέτη περιελάμβανε 468.629 συμμετέχοντες χωρίς σημάδια καρδιακής νόσου κατά την έναρξη της μελέτης. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 56,2 έτη και το 55,8% ήταν γυναίκες.

Οι ερευνητές εκτίμησαν τη συσχέτιση της καθημερινής κατανάλωσης καφέ με τα περιστατικά κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 11 ετών χρησιμοποιώντας πολυμεταβλητά μοντέλα. Οι αναλύσεις προσαρμόστηκαν για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σχέση, όπως η ηλικία, το φύλο, το βάρος, το ύψος, το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το επίπεδο χοληστερόλης, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και η συνήθης πρόσληψη αλκοόλ, κρέατος, τσαγιού, φρούτων και λαχανικών.

Σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καφέ, η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση συσχετίστηκε με 12% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, και 21% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Για να εξετάσουν τους πιθανούς υποκείμενους μηχανισμούς, οι ερευνητές ανέλυσαν τη συσχέτιση μεταξύ της καθημερινής πρόσληψης καφέ και της δομής και της λειτουργίας της καρδιάς κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 11 ετών. Για αυτό, χρησιμοποίησαν δεδομένα από 30.650 συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε απεικόνιση καρδιακού μαγνητικού συντονισμού (MRI).

Η Δρ Simon δήλωσε: «Η απεικονιστική ανάλυση έδειξε ότι σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν έπιναν καφέ τακτικά, οι καθημερινοί καταναλωτές είχαν πιο υγιές μέγεθος και καλύτερη καρδιακή λειτουργεία. Αυτό ήταν σύμφωνο με την αντιστροφή των βλαβερών επιπτώσεων της γήρανσης στην καρδιά».

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση καφέ έως και 3 φλιτζάνια την ημέρα σχετίζεται με ευνοϊκά καρδιαγγειακά αποτελέσματα. Ενώ απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εξηγηθούν οι υποκείμενοι μηχανισμοί, τα οφέλη που παρατηρήθηκαν ενδέχεται να εξηγηθούν εν μέρει από θετικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς», κατέληξε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ