Νέο γύρο συνομιλιών με τη Σαουδική Αραβία σχεδιάζει το Ιράν


Το Ιράν ετοιμάζεται να οργανώσει τέταρτο γύρο συνομιλιών με τη Σαουδική Αραβία, τον μεγάλο αντίπαλό του στην περιοχή, αφού αναλάβει καθήκοντα νέα κυβέρνηση, δήλωσε χθες Τρίτη ο πρεσβευτής της χώρας στη Βαγδάτη.

Οι σχέσεις της σιιτικής Ισλαμικής Δημοκρατίας και του σουνιτικού βασιλείου, περιφερειακών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, μπήκαν σε τροχιά ραγδαίας επιδείνωσης τα τελευταία χρόνια. Τεχεράνη και Ριάντ υποστηρίζουν τα αντίπαλα μέρη σε συρράξεις, που για ορισμένους αναλυτές αποτελούν πολέμους δι’ αντιπροσώπων ανάμεσά τους, στην Υεμένη, στη Συρία και αλλού. Ιράν και Σαουδική Αραβία διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους το 2016.

Το Ιράν επιβεβαίωσε τον Μάιο για πρώτη φορά πως διεξάγει συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία, διαβεβαιώνοντας πως κάνει ό,τι μπορεί για να διευθετηθούν οι διαφορές ανάμεσα στα δύο κράτη. Έκτοτε, στο Ιράν εξελέγη νέος πρόεδρος, ο σκληροπυρηνικός Εμπραχίμ Ραϊσί, που ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα την 5η Αυγούστου.

Η αναγγελία του σχεδίου για τη συνέχιση των συνομιλιών, που μεταδόθηκε από το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, καταγράφηκε μερικές ημέρες έπειτα από σύνοδο που διεξήχθη στη Βαγδάτη με σκοπό να αναζητηθούν τρόποι αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των γειτόνων του Ιράκ.

«Διεξαγάγαμε τρεις γύρους διαπραγματεύσεων με τη σαουδαραβική πλευρά και ο τέταρτος γύρος πρόκειται να διεξαχθεί αφού σχηματιστεί η νέα ιρανική κυβέρνηση», ανέφερε ο Ιράζ Μασζεντί, ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο Ιράκ, σύμφωνα με το ISNA.

Την περασμένη Τετάρτη, το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σχεδόν όλα –πλην ενός– τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου που πρότεινε ο πρόεδρος Ραϊσί. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους του συστήματος.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας έκανε γνωστό ότι εξέτασε τρόπους να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο περιθώριο της συνόδου της Βαγδάτης.

«Στη συνομιλία αυτή αναφερθήκαμε (…) στη βούληση των ηγετών των δύο χωρών να υπάρξει ενίσχυση των σχέσεων (…). Η συνεργασία με τους γείτονές μας είναι προτεραιότητα της (νέας ιρανικής) κυβέρνησης», ανέφερε μέσω Twitter ο ιρανός ΥΠΕΞ, ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Η ένταση κλιμακώθηκε στις σχέσεις του Ιράν με τα ΗΑΕ αφότου τα Εμιράτα, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, αποφάσισαν το 2020 να προχωρήσουν στην εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ