Ανασχηματισμός: Οι «χειρουργικές» αλλαγές, η απόδοση ευθυνών και ο διακομματικός χαρακτήρας


«Χειρουργικά» επέλεξε να κινηθεί ο πρωθυπουργός στον ανασχηματισμό, αλλάζοντας τα πρόσωπα εκεί που υπήρχε πρόβλημα και αποφεύγοντας προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές. Και αυτό διότι στην περίπτωση που άλλαζε τους λεγόμενους ισχυρούς υπουργούς, θα εξέπεμπε το μήνυμα της αποτυχίας του κυβερνητικού έργου σε όλα τα επίπεδα. Και φυσικά σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστήριζε πως η κυβέρνηση απέτυχε συνολικά, γι’ αυτό και τ’ αλλάζει όλα.

Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έναν ανασχηματισμό απόδοσης ευθυνών για τα λάθη και τις παραλείψεις στην διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών. Και δεν είναι τυχαίο που κυβερνητικές πηγές αναφέρονται σε ανασχηματισμό «ανοικτών μετώπων».

Οι αλλαγές έγιναν στα υπουργεία που βρέθηκαν αντιμέτωπα με κρίσεις εντός του καλοκαιριού και θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις.

Αναφορικά με την μετακόμιση του κ. Νίκου Χαρδαλιά στο υπουργείο Αμυνας, στη θέση του υφυπουργού, φαίνεται πως αποφασίστηκε λόγω της περιπέτειας υγείας που είχε και που δεν του επέτρεπε να παραμείνει στην Πολιτική Προστασία, καθώς στο συγκεκριμένο πόστο το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα βαρύ, Ούτε όμως θα μπορούσε να τον διώξει, καθώς ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει τον αγώνα του Νίκου Χαρδαλιά την περίοδο των πυρκαγιών, οπότε επιλέχθηκε να τοποθετηθεί στο υπουργείο Αμυνας ως υφυπουργός, που οι ρυθμοί είναι πιο κανονικοί.

Η αποχώρηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη από το κυβερνητικό σχήμα ήτα αναμενόμενη και υποδηλώνει την ανάληψη πολιτικών ευθυνών που προσωποποιούνται. Ο κ. Χρυσοχοϊδης ως πολιτικός προϊστάμενος είχε την ευθύνη για τα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, ενώ υπήρχε και δυσαρέσκεια για τις ενέργειές του στο τομέα της ασφάλειας.

Η μετακόμιση του Βασίλη Κικίλια από το υπουργείο Υγείας στο Τουρισμού αποφασίστηκε προκειμένου να αποφορτιστεί ο υπουργός και όχι γιατί απέτυχε στο έργο του. Ο κ. Κικίλιας εδώ και δύο χρόνια βρισκόταν αντιμέτωπος με τα προβλήματα που δημιουργούσε η πανδημία και είναι αλήθεια πως κράτησε όρθιο το ΕΣΥ σε πολύ δύσκολους καιρούς. Το έργο στο υπουργείο Τουρισμού δεν είναι εύκολο, καθώς καλείται να κερδίσει το στοίχημα του τουρισμού την επόμενη χρονιά.

Η επανυπουργοποίηση του Τάκη Θεοδωρικάκου στέλνει το μήνυμα πως όποιος φεύγει από την κυβέρνηση μπορεί να επιστρέψει, ενώ υποδηλώνει και την αποκατάσταση των σχέσεων με το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να τον τοποθετήσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον όχι συγκρουσιακό Τάκη Θεοδωρικάκο, ώστε να πέσουν οι τόνοι σχετικά με τις δράσεις Αστυνομίας και αλλά και τις σχέσεις της κοινωνίας με την ΕΛΑΣ και αν εμπεδωθεί περαιτέρω το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

Για τη γιατρό Μίνα Γκάγκα, η είσοδός της στην κυβέρνηση έχει από τη μία πλευρά συμβολικό χαρακτήρα και αποτελεί έκφραση σεβασμού για την τιτάνια μάχη των υγειονομικών όλο το διάστημα της πανδημίας. Από την άλλη πλευρά είναι ουσιώδης, με δεδομένο ότι η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας γνωρίζει βαθιά και πολύπλευρα το σύστημα, και τα νοσοκομεία αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης.

Σε πολιτικό επίπεδο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ανασχηματισμό κατέδειξε πως είναι υπέρμαχος του διακομματικού χαρακτήρα στο κυβερνητικό σχήμα. Η δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας ενισχύθηκε, λόγω της παρουσίας των κ.κ. Βορίδη, Αδωνι και την είσοδο του κ. Πλεύρη, ωστόσο εμφανές είναι το αποτύπωμα και του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρο λόγω της συμμετοχής στην κυβέρνηση των Ακη Σκέρτσου, Γιώργου Γεραπετρίτη, Κυριάκου Πιερρακάκη και Τάκη Θεοδωρικάκου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ