Πώς θα εφαρμοστεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως το τέλος του 2022 – Παραδείγματα


Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών εργαζομένων σε φορείς εκτός δημόσιων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και νομικών προσώπων αυτών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης, θα παραμείνουν μειωμένες κατά 3% από το ύψος που είχε διαμορφωθεί την 1η.6.2020.

Η μείωση επιμερίζεται σε -1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και σε -1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζομένους ως εξής:

  • Κατά 1,85 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 1,49 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,36 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε ποσοστό 2,4 % και κατανέμεται κατά 1,2 % στον εργοδότη και κατά 1,2 % στον εργαζόμενο.
  • Κατά 0,30 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (Ε.Λ. Ε. Κ. Π.), η οποία μειώνεται κατά 0,12 ποσοστιαίες μονάδες από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α.), και κατά 0,18 ποσοστιαίες μονάδες από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.).
  • Το συνολικό ασφάλιστρο για τον Ειδικό Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής διαμορφώνεται σε 0,16 % και κατανέμεται ως εξής:
  1. Εργοδοτική εισφορά 0,06 % υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.).
  2. Εισφορά εργαζομένου 0,10 % υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α.).
  • Κατά 0,85 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (Ε.Λ. Ε. Κ. Π). Το αντίστοιχο ασφάλιστρο του εργαζομένου υπέρ Ε.Λ.Ε.Κ.Π διαμορφώνεται σε ποσοστό 0,35 % και αφορά ασφάλιστρο υπέρ πρώην Ο.Ε.Ε
  • Από την εισφορά υπέρ του κλάδου Λ.Α.Ε.Κ. του Ε.Λ.Ε.Κ.Π, αποδίδεται πόρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε. Ο. Π. Π. Ε. Π.), καθώς και στα ινστιτούτα και τα εκπαιδευτικά κέντρα, τα οποία έχουν ιδρυθεί ή θα ιδρυθούν με τη συμμετοχή της Γ.Σ. Ε. Ε., του Σ. Ε. Β., της Γ.Σ. Ε. Β. Ε. Ε., της Ε.Σ.Ε. Ε., του Σ.Ε. Τ. Ε. και του Σ. Β. Β. Ε.. Για τους ανωτέρω φορείς, εκτός του Ε. Ο. Π.Π. Ε. Π., η απόδοση του πόρου από τον κλάδο Λ.Α.Ε.Κ. μπορεί να ανέρχεται μέχρι ποσοστού 35% επί του συνόλου των ετήσιων εισφορών που εισπράττονται από τον e-Ε. Φ.Κ.Α. για λογαριασμό του κλάδου Λ.Α.Ε.Κ., ανεξαρτήτως του βαθμού απόδοσης αυτών στον Ο.Α.Ε.Δ..

Πόσο κερδίζουν οι μισθωτοί

Όπως προαναφέρθηκε, από τη μείωση των εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, το κέρδος των μισθωτών θα είναι αθροιστικά, 1,21 μονάδες, και των εργοδοτών 1,79 μονάδες, με τα οφέλη να αυξάνονται αναλογικά με το ύψος των αμοιβών.

  • Για μικτό μισθό 800 ευρώ, το όφελος για τον εργαζόμενο θα είναι 10 ευρώ το μήνα και 140 ευρώ το χρόνο .
  • Για μισθό 1.000 ευρώ το όφελος για τον εργαζόμενο είναι 12 ευρώ το μήνα και 168 ευρώ το χρόνο.
  • Για μισθό 1.500 ευρώ το όφελος για τον εργαζόμενο θα είναι 18 ευρώ το μήνα και 252 ευρώ το χρόνο.
  • Για τον εργαζόμενο που λαμβάνει μικτό μισθό ύψους 2.000 ευρώ μηνιαίως το μηνιαίο όφελος θα είναι 23 ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση το εισόδημά τους θα αυξηθεί κατά 322 ευρώ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ