«Έχετε καλύτερο στρατό»: H αποκαλυπτική συνομιλία Μπάιντεν – Γάνι πριν την κατάρρευση στο Αφγανιστάν


Ο Αμερικανός πρόεδρος πίεσε τον Αφγανό ομόλογό του για αλλαγή «αντίληψης» πριν την κατάρρευση του αφγανικού στρατού και την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Στην τελευταία συνομιλία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Αφγανού ομολόγου του, Ασράφ Γάνι, πριν οι Ταλιμπάν πάρουν τον έλεγχο της χώρας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα στρατιωτικής βοήθειας, πολιτικής στρατηγικής κλπ, ωστόσο κανείς από τους δύο τους δεν φαινόταν να έχει γνώση να είναι έτοιμος ως προς τον κίνδυνο κατάρρευσης απέναντι στους Ταλιμπάν, δείχνει απομαγνητοφώνηση την οποία εξέτασε το Reuters.

Οι δύο άνδρες μίλησαν για περίπου 14 λεπτά στις 23 Ιουλίου. Στις 15 Αυγούστου ο Γάνι εγκατέλειπε το προεδρικό μέγαρο, και οι Ταλιμπάν εισέρχονταν στην Καμπούλ. Δεκάδες χιλιάδες απελπισμένοι Αφγανοί τρέπονταν σε φυγή, ενώ πολλές δεκάδες θα σκοτώνονταν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κατά την επιχείρηση εκκένωσης, μαζί με 13 Αμερικανούς στρατιώτες.

Το Reuters εξέτασε μια απομαγνητοφώνηση της τηλεφωνικής συνομιλίας και το ηχητικό της, τα οποία έφτασαν στην κατοχή του από ανώνυμη πηγή. Στη συνομιλία ο Μπάιντεν εμφανίζεται να προσφέρει βοήθεια εφόσον ο Γάνι έδειχνε πως είχε κάποιο σχέδιο για να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση στο Αφγανιστάν. «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε αεροπορική υποστήριξη, αν μάθουμε ποιο είναι το σχέδιο» είπε ο Μπάιντεν. Μερικές ημέρες πριν το τηλεφώνημα, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορικά πλήγματα προς υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, μία κίνηση για την οποία οι Ταλιμπάν είπαν ότι ήταν κατά παράβαση της ειρηνευτικής συμφωνίας στη Ντόχα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συμβούλεψε τον Γάνι να κερδίσει την στήριξη ισχυρών Αφγανών για να μπορέσει να προχωρήσει η στρατιωτική του στρατηγική, και να βάλει κάποιον «πολεμιστή» επικεφαλής της προσπάθειας – μια αναφορά στον υπουργό Άμυνας, στρατηγό Μπισμιλάχ Χαν Μοχαμάντι.

Ο Μπάιντεν επαίνεσε τις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες είχαν εκπαιδευτεί και χρηματοδοτηθεί από τις ΗΠΑ. «Ξεκάθαρα έχετε καλύτερο στρατό» είπε στον Γάνι. «Έχετε 300.000 καλά εξοπλισμένους στρατιώτες ενάντια σε 70.000 – 80.000 και είναι ξεκάθαρα ικανοί να πολεμούν καλά» είπε. Μερικές ημέρες μετά, οι αφγανικές δυνάμεις τρέπονταν σε φυγή απέναντι στους Ταλιμπάν σε πολλές πρωτεύουσες επαρχιών.

Σε μεγάλο μέρος της συνομιλίας ο Μπάιντεν εστίαζε σε αυτό που χαρακτήριζε πρόβλημα «αντίληψης». «Δεν χρειάζεται να πω ότι η αντίληψη ανά τον κόσμο και σε τμήματα του Αφγανιστάν, πιστεύω, είναι πως τα πράγματα δεν πάνε καλά ως προς τη μάχη με τους Ταλιμπάν» είπε ο Μπάιντεν. «Και υπάρχει ανάγκη, είτε είναι αλήθεια είτε όχι, να προβληθεί μια διαφορετική εικόνα».

Ο Μπάιντεν είπε στον Γάνι πως, αν οι κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητας του Αφγανιστάν έδιναν από κοινού μια συνέντευξη Τύπου, υποστηρίζοντας μια νέα στρατιωτική στρατηγική, «αυτό θα αλλάξει την αντίληψη, και αυτό θα αλλάξει πάρα πολλά, νομίζω».

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ