«Η δουλειά είναι δουλειά»: Αφγανός πρώην υπουργός παραδίδει τώρα φαγητό στη Γερμανία

 «Η δουλειά είναι δουλειά»: Ως διπλός Αφγανο-Βρετανός υπήκοος, ο Σαγιέντ Σανταάτ αποφάσισε να μετακομίσει στη Γερμανία στο τέλος του 2020 καθώς η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα του επιδεινώθηκε. Ο Sayed Sadaat κάποτε υπουργός στο Αφγανιστάν αλλά παραιτήθηκε, βαρέθηκε τη διαφθορά. Τώρα στη Γερμανία, ο Sayed Sadaat βγάζει τα προς το ζην παραδίδοντας γεύματα ως ταχυμεταφορέας ποδηλάτων. Για έξι ώρες τις καθημερινές και από το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ τα Σάββατα και τις Κυριακές, ο Sadaat φοράει το διακριτικό πορτοκαλί παλτό και το μεγάλο τετράγωνο σακίδιο πλάτης του, μεταφέροντας πίτσες ή άλλες παραγγελίες στους πελάτες. «Δεν υπάρχει καθόλου ντροπή στη δουλειά. Η δουλειά είναι δουλειά », είπε στο AFP. “Εάν υπάρχει δουλειά, σημαίνει ότι υπάρχει δημόσια ζήτηση … κάποιος πρέπει να το κάνει”, είπε.

Ο Sadaat είναι ένας από τους χιλιάδες Αφγανούς που έχουν βρει σπίτι στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Από το 2015, όταν η Ευρώπη είδε μια τεράστια εισροή ανθρώπων που εγκατέλειψαν τους πολέμους κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ, περίπου 210.000 Αφγανοί ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία.

Αυτό τους καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων που αναζητούν προστασία στην πολυπληθέστερη χώρα της Ευρώπης μετά τους Σύριους.

Με την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Γερμανία εκκένωσε επίσης περίπου 4.000 Αφγανούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και άλλων που χρειάζονται προστασία. –

«Για ιδιωτικό όφελος» –

Το ταξίδι του Sadaat στη Γερμανία ήταν πολύ λιγότερο ενοχλητικό. Υπήρξε υπουργός Επικοινωνιών στο Αφγανιστάν από το 2016 έως το 2018. Αλλά ο 50χρονος είπε ότι εγκατέλειψε τη θέση του επειδή είχε βαρεθεί τη διαφθορά στην κυβέρνηση. «Όταν έκανα τη δουλειά ως υπουργός, υπήρχε διαφορά μεταξύ του στενού κύκλου του προέδρου και εμένα», εξήγησε. «Τα αιτήματά τους ήταν για ιδιωτικό όφελος, ήθελα τα χρήματα για κυβερνητικά έργα να εφαρμοστούν σωστά. “Έτσι δεν μπορούσα να εκπληρώσω τις απαιτήσεις τους και στη συνέχεια προσπάθησαν να με πιέσουν, να με πιέσουν από την πλευρά του προέδρου”. Ανέλαβε δουλειά συμβούλου στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στο Αφγανιστάν. Αλλά μέχρι το 2020, η κατάσταση της ασφάλειας είχε επιδεινωθεί, είπε. “Έτσι αποφάσισα να φύγω”, είπε στο AFP.

Ως διπλός Αφγανο-Βρετανός πολίτης, αποφάσισε να μετακομίσει στη Γερμανία στα τέλη του 2020 πριν το Brexit να καταστήσει πλέον μη δυνατή τη διαμονή των Βρετανών στην ΕΕ χωρίς όρους όπως μια προσφορά εργασίας.

Θα μπορούσε να έχει εξασφαλίσει μια θέση στη Βρετανία, αλλά είπε ότι βλέπει περισσότερες ευκαιρίες για τον τομέα του στη Γερμανία. Αλλά χωρίς Γερμανικά, ο Sadaat, ο οποίος ήρθε μόνος του και αρνείται να μιλήσει για την οικογένειά του, είπε ότι δυσκολεύτηκε να απασχοληθεί. – Συμβουλεύετε την κυβέρνηση;

Η πανδημία του κορωνοϊού καθυστέρησε τα σχέδιά του να μάθει να μιλά Γερμανικά. Αλλά τώρα παρακολουθεί μαθήματα γλώσσας τέσσερις ώρες την ημέρα, πριν ανέβει στο ποδήλατο για την εταιρεία διανομής τροφίμων Lieferando. Η εργασία πληρώνει έως και 15 ευρώ (18 $) την ώρα, αρκετά για τα έξοδα διαβίωσής του, συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου 420 ευρώ το μήνα. Ο Sadaat είπε ότι δεν μετανιώνει για την απόφασή του να μετακομίσει στη Γερμανία. «Ξέρω ότι αυτή η πρόκληση είναι για μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να βρω άλλη δουλειά», είπε, αναφέροντας τα φυσικά οφέλη της ποδηλασίας 1.200 χιλιομέτρων (745 μίλια) κάθε μήνα.

Με την επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν και την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από τη γενέτειρά του, βλέπει ένα άλλο πιθανό άνοιγμα για αυτόν στη Γερμανία. «Μπορώ να συμβουλέψω τη γερμανική κυβέρνηση για το Αφγανιστάν, έτσι ώστε ο αφγανικός λαός να μπορεί να επωφεληθεί γιατί αντικατοπτρίζω την πραγματική εικόνα εκεί», είπε.

Παραδέχεται ωστόσο ότι δεν έχει γίνει ακόμη καμία επαφή με τις γερμανικές αρχές για το θέμα.

Όσο για τους Ταλιμπάν, πιστεύει ότι μπορεί να «έμαθαν από τα λάθη του παρελθόντος» όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών.

Καλεί όμως τη διεθνή κοινότητα να μην γυρίσει την πλάτη στο Αφγανιστάν και να συνεχίσει να παρέχει οικονομική υποστήριξη. Καθώς η βάρδιά του ξεκινάει το μεσημέρι, περνάει στο τηλέφωνό του. «Πρέπει να φύγω τώρα», λέει, περπατώντας στη βροχή για την πρώτη παράδοση της ημέρας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here