Έρευνα ΗΠΑ: Όταν η βιταμίνη D αποδεικνύεται ανεκτίμητη και για την υγεία της καρδιάς.

Έρευνα ΗΠΑ: Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D ή «βιταμίνη του ήλιου» ωφελεί τη σκελετική υγεία και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αποδεικνύεται όμως ανεκτίμητη και για την υγεία της καρδιάς. Ερευνητές από Πανεπιστήμιο του Οχάιο στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D μπορεί να διορθώσει βλάβες που έχουν προκληθεί στην καρδιά λόγω διαβήτη, υπέρτασης ή αθηροσκλήρωσης.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, εξέτασαν συγκεκριμένα πώς επιδρά η μορφή D-3 της βιταμίνης D στα κύτταρα του ενδοθηλίου, του λεπτού στρώματος ιστού που περιβάλλει εσωτερικά τα αιμοφόρα αγγεία. Παλαιότερα είχε επικρατήσει η θεωρία ότι το ενδοθήλιο δεν εξυπηρετεί κάποιο ουσιαστικό σκοπό και ότι αποτελεί απλώς ένα αδρανές «περιτύλιγμα» του αγγειακού συστήματος που διευκολύνει τη μεταφορά υγρών και ηλεκτρολυτών. Πλέον όμως είναι γνωστό ότι το ενδοθήλιο λειτουργεί σαν όργανο που επενδύει ολόκληρο το κυκλοφορικό σύστημα, από την καρδιά μέχρι και τα μικροσκοπικά τριχοειδή αγγεία, και του οποίου τα κύτταρα επιτελούν ποικίλες και σημαντικές βιολογικές λειτουργίες.

Τυχόν μεταβολές στη λειτουργία του ενδοθηλίου συνδέονται με ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως η υπέρταση, η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο διαβήτης, διάφορες λοιμώξεις κ.ά. Όπως είδαν οι ερευνητές βάσει των δοκιμών τους στο εργαστήριο, η βιταμίνη D-3 παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και την αποκατάσταση βλαβών στο ενδοθήλιο λόγω αυτών των παθήσεων.

Ο οργανισμός μας παράγει τη βιταμίνη D-3 (όπως και τη D-2) όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Εκτός από την έκθεση στον ήλιο, επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης D-3 εξασφαλίζεται χάρη σε ορισμένες τροφές, όπως:

Το αυγό (και συγκεκριμένα ο κρόκος του)

Ο σολομός

Το σκουμπρί

Τα ενισχυμένα με βιταμίνη D προϊόντα (κυρίως γαλακτοκομικά, δημητριακά, χυμοί και ψωμί).

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here