Iταλία: Σε ισχύ από σήμερα το «πράσινο πάσο»- Επί ποδός η αστυνομία υπό τις απειλές αντιεμβολιαστών


Η αστυνομία στην Ιταλία βρίσκεται σε επιφυλακή σε πολλούς σταθμούς της χώρας, εν μέσω απειλών από αντιεμβολιαστές ότι θα μπλοκάρουν τα τρένα υψηλής ταχύτητας την πρώτη ημέρα ισχύος του λεγόμενου «πράσινου πάσου» εμβολιασμού.

Το «πράσινο πάσο» είναι υποχρεωτικό από σήμερα στην Ιταλία για πτήσεις εσωτερικού, πλοία και τρένα μεγάλων αποστάσεων ή ταχύπλοα ενώ είναι αναγκαίο και για τους εργαζόμενους σε σχολεία και πανεπιστήμια, όπως και για τους φοιτητές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Όσοι δεν το έχουν, θα πρέπει να παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο καταδίκασε το κλίμα μίσους που επικρατεί από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας του νέου μέτρου. Είναι ένα από τα πολλά δημόσια πρόσωπα που έχουν γίνει στόχος αντι-εμβολιαστών τις τελευταίες ημέρες. Δημοσιογράφοι και γιατροί κατήγγειλαν ότι τους καταδίωκαν, ενώ ο ίδιος ο ντι Μάιο δέχθηκε απειλές για τη ζωή του στο διαδίκτυο.

Μέσα στο διχαστικό αυτό κλίμα, οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή σε πολλούς κεντρικούς σταθμούς στη Ρώμη, τη Φλωρεντία και το Ρίμινι.

Το πάσο, ψηφιακό και σε έντυπη μορφή, παρέχει απόδειξη για τουλάχιστον έναν εμβολιασμό κατά της Covid-19, πρόσφατη ανάρρωση ή αρνητικό τεστ. Απαιτείται ήδη για την είσοδο των Ιταλών σε κινηματογράφους, εστιατόρια, γυμναστήρια και πισίνες, αλλά δεν χρειάζεται στα τοπικά λεωφορεία.

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν σήμερα δέχθηκαν ελέγχους από το προσωπικό των σιδηροδρόμων, με τα παιδιά κάτω των 12 ετών να εξαιρούνται. «Αυτό το μέτρο είναι σωστό,στην πραγματικότητα θα πρέπει να ισχύει και για τα περιφερειακά τρένα» δήλωσε στο Reuters η επιβάτης της Ρώμης, Alessia Colombi. Το προσωπικό των σχολείων καλείται επίσης να επιδείξει κάρτα και δύο καθηγητές απομακρύνθηκαν από τον επικεφαλής ενός σχολείου του Τορίνο επειδή δε συμμορφώθηκαν, όπως ανέφεραν τοπικά Μέσα.

Παρά την έντονη αντίδραση των αντιεμβολιαστών που αποτελούν μειονότητα, οι Ιταλοί έχουν υποστηρίξει ευρέως την εκστρατεία εμβολιασμού της κυβέρνησης, με το 70,1% των ανθρώπων άνω των 12 ετών να είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με τον μέσο όρο της ΕΕ , οπου το 70% των ενηλίκων έχει κάνει και τις δύο δόσεις. Ωστόσο, οι υγειονομικοί υπάλληλοι φοβούνται την αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα.

Τις τελευταίες ημέρες όμως αυξήθηκαν οι αρνητικές αντιδράσεις: Για σημερα έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις αντιεμβολιαστών και όσων αμφισβητούν την χρησιμότητα του πράσινου πάσου σε 54 σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας. Στόχος τους είναι να μπλοκάρουν τα τραίνα, διότι θεωρούν ότι πλήττονται βασικά τους δικαιώματα. Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών από την μεριά του ανακοίνωσε ότι έχει ενισχυθεί η φύλαξη σε όλους τους σταθμούς και ότι δεν θα επιτραπεί στους διαδηλωτές να διακόψουν τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς.

Απειλές σε γιατρούς, δημοσιογράφους, υπουργούς

Η δράση των αντιεμβολιαστών προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην Ιταλία. Τις τελευταίες ημέρες, δέχθηκαν απειλές τρεις δημοσιογράφοι, ένας λοιμωξιολόγος, και ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο μέσω διαδικτύου. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, αρκετοί εχθροί του πράσινου πάσου φέρονται να ανταλλάσσουν -μέσω ίντερνετ- τηλέφωνα και διευθύνσεις γιατρών, πολιτικών, και δημοσιογράφων, με στόχο τον εκφοβισμό και προπηλακισμό τους.

Η παρουσία αστυνομικών και καραμπινιέρων στους μεγαλύτερους σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας, είναι αυξημένη. Μέχρι τώρα, τo 64% των Ιταλών έχει εμβολιαστεί πλήρως. Το ποσοστό στους εκπαιδευτικούς αγγίζει το 90%, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης ξεκινά ο εμβολιασμός και σε πισίνες, γυμναστήρια και αθλητικά κέντρα γενικότερα. Η μειοψηφία των αντιεμβολιαστών φαίνεται οτι δε σκοπεύει να κατεβάσει τους τόνους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ