«Να καείς στην κόλαση» – Η κριτική στον Μπάιντεν από τις οικογένειες των νεκρών στρατιωτών


Σφοδρή κριτική δέχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν από τις οικογένειες των 13 στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην επίθεση της περασμένης εβδομάδας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Οι συγγενείς των θυμάτων έχασαν την ψυχραιμία τους, εκνευρίστηκαν και καταράστηκαν τον Μπάιντεν μετά από μια «σκηνοθετημένη και ρηχή» όπως κατήγγειλαν συνάντηση, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος κοίταζε συνέχεια το ρολόι του και μιλούσε περισσότερο για τον νεκρό γιο του παρά για τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Αφγανιστάν.

Καθώς ο Μπάιντεν αποχωρούσε από την αεροπορική βάση του Ντόβερ μετά τη συνάντησή του με οικογένειες που είχαν μόλις παραλάβει τα πτώματα των αγαπημένων τους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μια γυναίκα φώναξε: «Ελπίζω να καείς στην κόλαση! Αυτός ήταν ο αδερφός μου! »

Τη φορτισμένη σκηνή περιέγραψε ο Mαρκ Σμιτς, πατέρας του 20χρονου Τζάρεντ Σμιτς, στην Washington Post. Ο κ. Σμιτς είπε ότι ταράχτηκε όταν είδε οτι ο Μπάιντεν φάνηκε να κοιτάζει το ρολόι του και απάντησε γενικά όταν του ζητήθηκε να μνημονεύσει τους άνδρες και τις γυναίκες που σκοτώθηκαν στην Καμπούλ.

Του είπα: «Μην ξεχάσεις ποτέ αυτό το όνομα. Μην ξεχάσεις ποτέ αυτό το πρόσωπο. Μην ξεχάσεις ποτέ τα ονόματα των άλλων 12 … και αφιέρωσε λίγο χρόνο για να μάθεις τις ιστορίες τους », είπε ο Σμιτς απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν απάντησε απότομα και δεν του άρεσε το σχόλιο, είπε ο πατέρας του θύματος στην Post και φέρεται να είπε: «Ξέρω τις ιστορίες τους». Δεν είναι σαφές από το βίντεο που κυκλοφόρησε από την τελετή αν ο πρόεδρος έλεγχε πράγματι το ρολόι του την ώρα που οι συγγενείς αποχαιρετούσαν τους αγαπημένους τους.

Πολλά μέλη από τις οικογένειες των πεσόντων τον επέκριναν για αδιαφορία. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμμετείχε επίσης στη συζήτηση, επικρίνοντας τον διάδοχό του στο Λευκό Οίκο.

«Όταν συνέχισε να μιλάει τόσο πολύ για τον γιο του, το ενδιαφέρον μου χάθηκε. Ήμουν πιο συγκεντρωμένος στον δικό μου γιο παρά στο τι συνέβη με εκείνον και τον γιο του », είπε ο Σμιντ «Δεν προσπαθώ να προσβάλω τον πρόεδρο, αλλά δεν μου φάνηκε σωστό να αφιερώνει τόσο πολύ χρόνο στον γιο του» πρόσθεσε.

Ο Μπο Μπάιντεν, στρατιωτικός βετεράνος που είχε υπηρετήσει στο Ιράκ, πέθανε από καρκίνο στον εγκέφαλο το 2015 και ο πρόεδρος χρησιμοποίησε τον θάνατό του σε μια προσπάθεια να συνδεθεί με οικογένειες που έχουν βιώσει παρόμοια θλίψη.

Η Jiennah McCollum, η έγκυος σύζυγος ενός νεκρού πεζοναύτη απογοητεύθηκε από τη συνομιλία με τον Μπάιντεν, είπε η αδερφή της, καθώς η επαφή τους ήταν ρηχή και χωρίς νόημα και συναίσθημα.

«Δεν μπορεί να γονατίζει στη σημαία μας και να προσποιείται ότι νοιάζεται για τα στρατεύματά μας. Δεν μπορείς να τα σκα…σεις τόσο άσχημα όσο εκείνος και να πεις ότι λυπάσαι. Αυτό δεν χρειαζόταν να συμβεί , πόσο μάλλον όταν οι ζωές όλων είναι στα χέρια του », είπε η McCollum. «Οι χιλιάδες Αφγανοί που θα υποφέρουν και θα βασανιστούν είναι άμεσο αποτέλεσμα της ανικανότητάς του».

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι υπερασπίστηκε τον πρόεδρο όταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση. «Ενώ ο γιος του δεν έχασε τη ζωή του άμεσα σε μάχες ή άμεσα στα χέρια ενός τρομοκράτη, όπως συνέβη με τις οικογένειες που πενθούν – ξέρει, όπως μόλις είπε, από πρώτο χέρι ότι δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα για να ανακουφιστεί από τον πόνο και να ανακουφίσει όλες αυτές τις οικογένειες», είπε στους δημοσιογράφους.

«Σίγουρα είναι δικαίωμα κάθε ατόμου που συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο να μιλήσει δημόσια για την εμπειρία του», πρόσθεσε.

Άλλες οικογένειες, εν τω μεταξύ, αρνήθηκαν να μιλήσουν και να συναντήσουν τον πρόεδρο. Ο Ντάριν Χούβερ, πατέρας του Τέιλορ Χούβερ, δήλωσε στο Fox News ότι η οικογένειά του «δεν τον ήθελε κοντά της», ενώ είπε ότι ο Μπάιντεν έλεγχε το ρολόι του κάθε φορά που έβγαζαν ένα φέρετρο από το αεροπλάνο.

Το θέμα πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις, ώστε η Shana Chappell, μητέρα του 20χρονου Kareem M Nikoui, είπε ότι ο λογαριασμός της στο Instagram διαγράφηκε και μια ανάρτηση στο Facebook αφαιρέθηκε, επειδή επέκρινε τον Μπάιντεν.

«Φαίνεται ότι το Instagram ανέλαβε να διαγράψει τον λογαριασμό μου επειδή υποθέτω απέκτησα τόσους πολλούς οπαδούς μετά το θάνατο του γιού μου λόγω αμέλειας, άγνοιας του Μπάιντεν του προδότη!» δημοσίευσε στο Facebook.

«Υποθέτω ότι το Facebook θα με διαγράψει στη συνέχεια. Είναι αστείο πώς αυτά τα αριστερά σκουπίδια δεν θέλουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια! Λάβετε υπόψη ότι έγραψα μόνο για το πώς ράγισε η καρδιά μου για το θάνατο του γιού μου.”

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ