Επίμονα Συμπτώματα: Ερευνητές εντόπισαν πάνω από 50 μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της λοίμωξης με COVID-19


Καθώς οι νοσηλείες COVID-19 εκτοξεύονται για ακόμη μια φορά στο τέταρτο κύμα της έξαρσης του ιού, ορισμένοι ασθενείς συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα πολύ μετά την ανάρρωσή τους από τον COVID, σύμφωνα με μελέτη του Houston Methodist που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Nature’s Scientific Reports.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Sonia Villapol, Ph.D., Επίκουρη Καθηγήτρια Νευροχειρουργικής στο Κέντρο Νευροπαραγωγής στο Houston Methodist και οι συνεργάτες της εντόπισαν περισσότερες από 50 μακροπρόθεσμες επιδράσεις του COVID-19 μεταξύ των 47.910 ασθενών που περιλαμβάνονται στην ανάλυση.

  • Στην κορυφή της λίστας, τα πιο συνηθισμένα από τα παρατεταμένα συμπτώματα είναι η κόπωση στο 58%, ακολουθούμενη από πονοκέφαλο (44%), διαταραχή προσοχής (27%), τριχόπτωση (25%), δύσπνοια (24%), απώλεια γεύσης (23%) και απώλεια όσφρησης (21%).
  • Άλλα συμπτώματα σχετίζονται με πνευμονικές παθήσεις, όπως βήχας, δυσφορία στο στήθος, μειωμένη πνευμονική ικανότητα διάχυσης, άπνοια ύπνου και πνευμονική ίνωση. καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως αρρυθμίες και μυοκαρδίτιδα, και μη ειδικά προβλήματα, όπως εμβοές και νυχτερινές εφιδρώσεις.
  • Οι ερευνητές έκπληκτοι ανακάλυψαν επίσης την επικράτηση νευρολογικών συμπτωμάτων, όπως άνοια, κατάθλιψη, άγχος και ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές.

 

Για την εκτίμηση αυτών των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του COVID-19, η ερευνητική ομάδα εντόπισε συνολικά 18.251 δημοσιεύσεις, εκ των οποίων οι 15 πληρούσαν τα κριτήρια για τη μελέτη τους. Οι μελέτες που αξιολογήθηκαν πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, την Κίνα, την Αίγυπτο και το Μεξικό και αποτελούνταν από δεδομένα που δημοσιεύθηκαν πριν από το 2021, και αφορούσαν ασθενείς ηλικίας 17-87 ετών.

Οι μελέτες συνέλεξαν πληροφορίες από αυτοαναφορές ασθενών, ιατρικά αρχεία και κλινική αξιολόγηση, με χρόνο παρακολούθησης μετά τον COVID που κυμαινόταν από 14 έως 110 ημέρες.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση αυτών των μελετών για να εκτιμήσει τον επιπολασμό όλων των συμπτωμάτων ή μη φυσιολογικών εργαστηριακών παραμέτρων που εκτείνονται πέρα ​​από την οξεία φάση του COVID-19. Μέτρησαν αρκετούς βιοδείκτες, συμπεριλαμβανομένης της μη φυσιολογικής ακτινογραφίας θώρακος ή της αξονικής τομογραφίας, τον κίνδυνο θρόμβων αίματος, την παρουσία φλεγμονής, αναιμίας και δείκτες πιθανής καρδιακής ανεπάρκειας, βακτηριακής λοίμωξης και βλάβης των πνευμόνων. Διαπίστωσαν ότι το 80% των ενηλίκων που είχαν αναρρώσει από τη νόσο είχαν τουλάχιστον ένα μακροπρόθεσμο σύμπτωμα που διαρξεί από εβδομάδες έως μήνες μετά από την οξεία μόλυνση COVID-19.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ