Ρούντολφ Βάιγκλ: Ποιος ήταν και γιατί τον τιμά σήμερα με doodle η Google

Το σημερινό doodle της Google τιμά την μνήμη του Πολωνού γιατρού Ρούντολφ Βάιγκλ που παρασκεύασε το πρώτο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του επιδημικού τύφου.

Στα 138α γενέθλια του Πολωνού γιατρού και ανοσολόγου Ρούντολφ Βάιγκλ είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google, ο οποίος παρασκεύασε το πρώτο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του επιδημικού τύφου – μια από τις παλαιότερες και πιο μολυσματικές ασθένειες της ανθρωπότητας.

Ο Ρούντολφ Βάιγκλ γεννήθηκε σαν σήμερα το 1883 στην πόλη Πρεράου της Αυστρο-Ουγγαρίας. Σπούδασε βιολογικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Λβίβ. Καθώς εκατομμύρια στην Ανατολική Ευρώπη μαστίζονταν από τύφο, ο Βάιγκλ έβαλε σκοπό της ζωής του να σταματήσει τη διάδοσή του.

Το 1936, παρουσίασε το εμβόλιο κατά του τύφου, το οποίο δοκιμάστηκε με μεγάλη επιτυχία. Όταν η Γερμανία κατέλαβε την Πολωνία με το ξέσπασμα του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ο Βάιγκλ αναγκάστηκε από τους κατακτητές να ανοίξει ένα εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων. Για την λειτουργία του προσέλαβε φίλους και συναδέλφους του που κινδύνευαν να διωχθούν από τους Ναζί.

Το doodle της Google για τον Ρούντολφ Βάιγκλ

Υπολογίζεται ότι 5.000 άνθρωποι σώθηκαν λόγω του έργου του Βάιγκλ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τόσο λόγω των άμεσων προσπαθειών του να προστατεύσει τους φίλους και συνεργάτες του όσο και των χιλιάδων δόσεων εμβολίων που διανεμήθηκαν σε εθνικό επίπεδο.

Ο Βάιγκλ προτάθηκε δύο φορές για το Νόμπελ Ιατρικής, αλλά η υποψηφιότητά του εμποδίστηκε την πρώτη φορά από τους Ναζί το 1942 και τη δεύτερη από το κομμουνιστικό καθεστώς της πατρίδας του το 1948.

Ο Ρούντολφ Βάιγκλ έφυγε από την ζωή στις 11 Αυγούστου 1957 στην πόλη Ζακοπάνε της Πολωνίας, σε ηλικία 73 ετών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here