Πανεπιστημιακή Μελέτη: Ένα αλκοολούχο ποτό αυξάνει τον κίνδυνο ακανόνιστου καρδιακού παλμού

Πανεπιστημιακή Μελέτη: Η κολπική μαρμαρυγή, η συχνότερα θεραπευμένη καρδιακή αρρυθμία, περιλαμβάνει έναν ακανόνιστο καρδιακό παλμό, σύμφωνα με το CDC: Μαμάδες με μικρά παιδιά καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ εν μέσω πανδημίας, αποκαλύπτει μελέτη “Gutfeld”. Ένα μόνο αλκοολούχο ποτό συσχετίστηκε με διπλάσιο αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής ή ακανόνιστου καρδιακού παλμού, διαπίστωσαν οι ερευνητές. 

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Annals of Internal Medicine, φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με την αντίληψη ότι το αλκοόλ μπορεί να είναι «καρδιοπροστατευτικό», σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο κατάχρησης αλκοόλ και αλκοολισμού και συμμετείχαν 100 συμμετέχοντες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν λευκοί άνδρες και 56 είχαν τουλάχιστον ένα επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής.

“Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι η κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται με μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, φαίνεται ότι ακόμη και ένα αλκοολούχο ποτό μπορεί να είναι αρκετό για να αυξήσει τον κίνδυνο”, δήλωσε ο Δρ Gregory Marcus, καθηγητής ιατρικής στο τμήμα καρδιολογίας του UCSF.

“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να μην είναι ούτε τυχαία ούτε απρόβλεπτη”, δήλωσε ο Μάρκους. “Αντ ‘αυτού, μπορεί να υπάρχουν αναγνωρίσιμοι και τροποποιήσιμοι τρόποι πρόληψης ενός επεισοδίου οξείας καρδιακής αρρυθμίας.”

Τα αποτελέσματα συσχέτισαν επίσης τουλάχιστον δύο ποτά με τριπλάσιο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής τις επόμενες τέσσερις ώρες και εντόπισαν συσχέτιση μεταξύ της συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα και του αυξημένου κινδύνου ακανόνιστου καρδιακού παλμού. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, “η κολπική μαρμαρυγή, που συχνά ονομάζεται AFib ή AF, είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος θεραπευόμενης καρδιακής αρρυθμίας. Αρρυθμία είναι όταν η καρδιά χτυπά πολύ αργά, πολύ γρήγορα ή με ακανόνιστο τρόπο.”

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη στρατολογώντας ασθενείς από εξωτερικά ιατρεία καρδιολογίας στο UCSF, οι οποίοι έπιναν τουλάχιστον ένα ποτό αλκοόλ τον μήνα.

Η μελέτη απέκλεισε, μεταξύ άλλων, άτομα με ιστορικό διαταραχής χρήσης ουσιών ή αλκοόλ.

Οι συμμετέχοντες είχαν την υποχρέωση να φορέσουν ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) για περίπου τέσσερις εβδομάδες, πατώντας ένα κουμπί κατά την κατανάλωση ενός κανονικού μεγέθους αλκοολούχου ποτού.

Είχαν επίσης έναν αισθητήρα αλκοόλ καταγραφής και υποβάλλονταν περιοδικά σε εξετάσεις αίματος που έδειχναν κατανάλωση αλκοόλ τις προηγούμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με το UCSF, οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν κατά μέσο όρο περίπου ένα ποτό ημερησίως καθ ‘όλη τη διάρκεια της μελέτης. Η μελέτη είχε τους περιορισμούς της, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας οι συμμετέχοντες να ξεχάσουν να πατήσουν την οθόνη ή να το αγνοήσουν “λόγω αμηχανίας”, αν και οι ενδείξεις των αισθητήρων δεν θα επηρεάζονταν, σύμφωνα με το UCSF.

Το δείγμα επίσης δεν περιελάμβανε τον γενικό πληθυσμό, αλλά περιοριζόταν σε ασθενείς με καθιερωμένη κολπική μαρμαρυγή. “…

Αυτή είναι η πρώτη αντικειμενική, μετρήσιμη απόδειξη ότι μια τροποποιήσιμη έκθεση μπορεί να επηρεάσει έντονα την πιθανότητα εμφάνισης επεισοδίου AF”, πρόσθεσε ο Marcus.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here