Σχολεία μέτρα ανεμβολίαστοι: Τα νέα πρωτόκολλα για μαθητές και εκπαιδευτικούς


Σχολεία μέτρα ανεμβολίαστοι: Πυρετώδεις είναι τα τελευταία 24ωρα οι εργασίες στο υπουργείο Παιδείας για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα συνοδεύσουν το φετινό πρώτο κουδούνι στα σχολεία. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα γυρίσουν στις τάξεις με μέτρα λόγω της πανδημίας. Η πρόθεση πάντως της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει ξανά οριζόντιο κλείσιμο σχολικής μονάδας ή τμήματος σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος covid-19. Όπως τονίζουν τις τελευταίες ημέρες άνθρωποι από το περιβάλλον του αρμόδιου υπουργείου, στόχος είναι να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς η δια ζώσης διδασκαλίας.

Η εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων

Υπενθυμίζεται ότι χθες η  επιτροπή των λοιμωξιολόγων προχώρησε σε εισηγήσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου σε όλα τα σχολεία της χώρας. Φυσικά οι εισηγήσεις δεν είναι δεσμευτικές. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται να κλείνει μια σχολική τάξη προσωρινά, σε περίπτωση που βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό οι μισοί μαθητές του τμήματος. Οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα. Επίσης, οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δύο self test, στην αρχή και στο τέλος της εβδομάδας.

Σε καραντίνα θα μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι μαθητές ως εξής:

Εφόσον νοσήσει ο διπλανός στο θρανίο.

Όσοι είναι στο μπροστινό και στο πίσω θρανίο, εφόσον δεν έκαναν σωστή ή καθόλου χρήση μάσκας, θα τίθενται σε καραντίνα για μία εβδομάδα και θα επιστρέφουν αφού θα έχουν κάνει rapid test.

Οι υπόλοιποι μαθητές του τμήματος, εφόσον είναι ανεμβολίαστοι, θα κάνουν ένα rapid test, θα ακολουθήσουν δύο self tests και την 7η ημέρα άλλο ένα rapid test. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, η επιτροπή των ειδικών είχε υιοθετήσει πιο σκληρή στάση αρχικά, ζητώντας επιστροφή με rapid και μοριακό τεστ, ωστόσο τελικώς -και λόγω του κόστους που συνεπάγεται-, σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας,

άνω των) 12 συμφώνησαν για το self test.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλονται σε δύο rapid test την εβδομάδα με δική τους δαπάνη.

Πώς θα επιστρέψουν στα σχολεία μαθητές και εκπαιδευτικοί

Όσον αφορά τους μαθητές, θα προσέρχονται στο σχολείο με πιστοποιητικό εμβολιασμού (οι ετών, με βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή με δήλωση αρνητικού self test δύο φορές την εβδομάδα. Όπως έχει ξεκαθαριστεί από το υπουργείο Υγείας τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα παρέχονται δωρεάν στους ανεμβολίαστους μαθητές και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Αντίθετα, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται σε δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα. Αυτά θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου, 10 ευρώ το τεστ. Πάντως να αναφερθεί ότι περίπου το 85% των εκπαιδευτικών έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά της covid-19, είτε λόγω του εμβολιασμού τους, είτε επειδή νόσησαν

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ