‘Πήλιο’ είναι η ξεκάθαρη απάντηση στο δίλημμα ‘βουνό ή θάλασσα;’


Οι γευσιγνώστες λένε πως για να πάρεις το μάξιμουμ της γεύσης από ένα φαγητό πρέπει να το συνδυάσεις με το κατάλληλο κρασί. Το ψάρι με λευκό και το κόκκινο κρέας με κόκκινο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις διακοπές στα διάφορα μέρη της Ελλάδας. Για να πάρεις το μάξιμουμ της απόλαυσης από τον προορισμό που θα επιλέξεις, πρέπει να τον συνδυάσεις με το κατάλληλο μέσο. Την Αίγινα μ’ ένα μηχανάκι, τις Κυκλάδες μ’ ένα ιστιοπλοϊκό και το Πήλιο μ’ ένα αυτοκίνητο. Γιατί το roadtrip είναι ο ιδανικός τρόπος για να ανακαλύψεις το ‘βουνό των κενταύρων’.

Το Πήλιο φαντάζει ως ο ιδανικός φθινοπωρινός προορισμός, αρκεί μόνο να κοιτάξει κανείς τον χάρτη της Θεσσαλίας, και αμέσως γίνεται ξεκάθαρο πως θα το λατρέψουν όσοι θέλουν να συνδυάσουν τη θέα ‘βουνό και θάλασσα’.

Πάμε, όμως, να δούμε τα μέρη από τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να περάσει όποιος θα κάνει roadtrip στο Πήλιο τις επόμενες ημέρες:

Το ταξίδι με αυτοκίνητο από την Αθήνα μέχρι το Πήλιο διαρκεί χοντρικά τεσσερισήμισι ώρες. Επειδή οι πειρασμοί της περιοχής που θα σας καλούν να αποκλίνετε από την διαδρομή που θα έχετε αρχικά σχεδιάσει (τόσο όσον αφορά τα χωριά, όσο και τα λοιπά αξιοθέατα) είναι δεκάδες, θα χωρίσουμε το ταξίδι σε Βόρειο και Νότιο Πήλιο, ώστε να σας βοηθήσουμε να το οργανώσετε όσο καλύτερα γίνεται.

Βόρειο Πήλιο
Ένα από τα πρώτα χωριά που θα συναντήσετε καθώς αφήνετε πίσω σας την πόλη του Βόλου είναι η Μακρινίτσα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μ. Και αποτελεί το ιδανικό σημείο για να κάνετε μια πρώτη στάση και να θαυμάσετε τον Παγασητικό, αφού από εκεί θα έχετε την ωραιότερη θέα της περιοχής. Από εκεί ξεκινά και η πεζοπορική διαδρομή προς το Πουρί (21 χλμ) μέσα σε δάσος οξιάς και καστανιάς.
Μόλις τρία χιλιόμετρα από την Μακρινίτσα βρίσκεται η Πορταριά με τις δύο μεγάλες πλατείες της, αυτή της ‘Μελίνας Μερκούρη’ και των ‘Αγίων Ταξιαρχών’. Όταν βρείτε λίγο χρόνο και κάνετε ένα διάλειμμα από το φαγητό και τα γλυκά του κουταλιού, εξερευνήστε την αγορά με τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής.

Επόμενη στάση: Χάνια. Εδώ ίσως χρειαστεί να ντυθείτε αρκετά ζεστά, αφού τα Χάνια, στα οποία βρίσκεται και το χιονοδρομικό της περιοχής είναι χτισμένα σε υψόμετρο 1.190 μέτρων.

Από τα Χάνια μπορείτε να συνεχίσετε το roadtrip σας είτε προς Ζαγορά-Χορευτό είτε προς Κισσό-Μούρεσι-Τσαγκαράδα-Νταμούχαρη. Το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να καταλήξετε σε μία από τις δύο παραλίες (Χορευτό, Νταμούχαρη) προκειμένου να απολαύσετε τσίπουρα με τους διάσημους βολιώτικους μεζέδες πλάι στο κύμα.

Νότιο Πήλιο
Η νότια πλευρά του Πηλίου είναι λιγότερο τουριστική, αλλά δεν υστερεί σε τίποτα από την βόρεια.
Οι Μηλιές διαθέτουν μακράν τον πιο ωραίο σιδηροδρομικό σταθμό της χώρας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1881 και ολοκληρώθηκε το 1903. Λειτουργεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο και συνδέει τις Μηλιές με τα Λεχώνια μέσα από μια διαδρομή μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο.

Μετά τις Μηλιές μπορείτε να κατηφορίσετε προς την Αργαλαστή. Η Αργαλαστή είναι το κεφαλοχώρι του Νότιου Πηλίου και ξεχωρίζει για τα νεοκλασικά κτίρια και τα πέτρινα τοξοτά γεφύρια (ένα στην Κατσιλοχώρι, στην είσοδο του χωριού κι ένα στο Ρέμα Ροδιάς, στη διαδρομή προς το Λεφόκαστρο).
Αφού περιηγηθείτε στα πιο ορεινά χωριά και στις πιο απομακρυσμένες παραλίες του Πηλίου, για κλείσιμο αυτού του roadtrip προτείνουμε ένα πέρασμα από τον Λαύκο. Ο Λαύκος είναι ένα παραδοσιακό χωριό με ένα από τα παλιότερα καφενεία της χώρας, αφού λειτουργεί ανελλιπώς από το 1785 και με το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία από το οποίο θα έχετε την ωραιότερη θέα στο νότιο Πήλιο.

Η συγκεκριμένη βόλτα όμως δεν είναι σίγουρο πως θα αποτελέσει και το κλείσιμο αυτού του ταξιδιού, αφού όσο θα απολαμβάνετε τη θέα, είναι πολύ πιθανό να θελήσετε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας από την αρχή.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ