Στις 113 μονάδες το ελληνικό spread – Πιέσεις λόγω tapering


Στις 113 μονάδες βάσης διαμορφώνεται σήμερα το spread, ήτοι η διαφορά του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς, την ίδια στιγμή που αυξάνουν οι ενδείξεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αρχίσει τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης (tapering) λόγω της πανδημίας (PEPP) ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεδριάζουν την επόμενη εβδομάδα υπό τη σκιά του πιο υψηλού πληθωρισμού της τελευταίας δεκαετίας – έφτασε στο 3% τον Αύγουστο, πολύ υψηλότερα από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%.

Η έκρηξη του πληθωρισμού ώθησε ορισμένους αξιωματούχους της ΕΚΤ να προτείνουν μείωση του προγράμματος νωρίτερα.

Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας, η οποία είναι σημείο αναφοράς σε ολόκληρη την ευρωζώνη, αυξήθηκε στο -0,36 %, το υψηλότερο σημείο του τελευταίου μήνα και από -0,5 % πριν από δύο εβδομάδες. Η κίνηση ήρθε παράλληλα με την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ ύψους 1,85 τρισ. ευρώ (PEPP) ενίσχυσε τις αγορές ομολόγων της περιοχής από τα πρώτα στάδια της κρίσης Covid-19, συμβάλλοντας στην αποδυνάμωση των αποδόσεων κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, ακόμη και όταν οι κυβερνήσεις προχώρησαν σε εκδόσεις ποσών χρέους-ρεκόρ για να χρηματοδοτήσουν την απάντησή τους στην πανδημία.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ