Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν προσλάβεις έναν προσωπικό προπονητή


Η προπόνηση στο γυμναστήριο (ή στο σπίτι) είναι σαν το φροντιστήριο ξένων γλωσσών: ο δάσκαλος υπάρχει εκεί όχι για να σου μάθει τα βασικά (αυτά τα μαθαίνεις και μόνος σου με ένα application-μεταφραστή) αλλά για να ανεβάσει το επίπεδό σου σε ανώτερα σκαλοπάτια και να κάνεις αυτή τη γνώση κτήμα σου.

Αν μέχρι τώρα είσαι ένας αυτοδίδακτος στο fitness, είναι βέβαιο ότι καταφέρνεις θαυμάσια να εκτελείς μια σειρά απλών προγραμμάτων προπόνησης αντιγράφοντας παραδείγματα από το διαδίκτυο.

 

Όμως, από την πρώτη στιγμή που θα κάτσει δίπλα σου ένας προπονητής, θα καταλάβεις πόσα πράγματα κάνεις ήδη λάθος, αλλά και πόσο εύκολα θα ανέβεις επίπεδο σε πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την φυσική σου κατάσταση και την πρόοδο των προπονήσεών σου. Ο προσωπικός προπονητής, όπως ακριβώς και ο δάσκαλος ξένων γλωσσών, θα σου μάθει επίσης και κάμποσα πολύτιμα μυστικά σωματικής εξάσκησης, διατροφής και ψυχολογίας της άσκησης, που σε κανένα βιβλίο, περιοδικό ή ιστοσελίδα δεν θα βρεις επειδή πολύ απλά αυτά τα μυστικά αφορούν τον προσωπικό σου σωματότυπο, το δικό σου στόχο, την αποκλειστικά δική σου ανάγκη, διάθεση και ικανότητα.

 

Και για να μην νομίζεις ότι οι προσωπικοί προπονητές είναι προνόμιο μόνο των οικονομικά ευκατάστατων, μάθε ότι σήμερα, ένας καλός personal trainer δεν θα σου κοστίσει πάνω από 15€ την ώρα -δεν είναι πολλά χρήματα, αν αναλογιστείς το μεγάλο κέρδος στο σώμα σου, το οποίο θα αποκτήσεις σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα από όσο πάλευες μέχρι τώρα μόνος σου στο γυμναστήριο ή στο σπίτι.

Πού θα τον αναζητήσεις

Ίσως είναι κάποιος που γνωρίζεις από το γυμναστήριο που συχνάζεις ή μπορεί να στον συστήσει κάποιος φίλος που ήδη δουλεύει μαζί του -η δεύτερη είναι μάλλον πιο εγγυημένη απόφαση. Αλλά δεν θα χάσεις τίποτε αν περάσεις μερικά λεπτά μπροστά από την οθόνη σου. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με επιλογές προσωπικών προπονητών για κάθε είδους φυσική δραστηριότητα, από γιόγκα μέχρι bodybuilding.

Πώς θα τον αξιολογήσεις
Η πρώτη γνωριμία γίνεται συνήθως στο γυμναστήριο ή στο στούντιο που έχει έδρα ο προπονητής, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να είναι freelancer.

> Στην πρώτη περίπτωση, μπορείς να επισκεφθείς τον χώρο του και να τον παρακολουθήσεις εν ώρα εργασίας. Μιλά πολύ; Δεν μιλάει καθόλου; Είναι πιεστικός ή προτιμά ήπιες προσεγγίσεις; Και από όλα αυτά εσύ τι πραγματικά προτιμάς;

> Στην περίπτωση του ελεύθερου personal trainer, τα πάντα θα κριθούν από την πρώτη κουβέντα που θα κάνεις μαζί του. Ο τρόπος που σου μιλά, η εμπιστοσύνη που εμπνέει, οι πελάτες που διατηρεί, οι εξηγήσεις που θα δώσει σχετικά με το πρόγραμμα που ακολουθεί και, κυρίως, η ανάλυση που θα σου κάνει με βάση τις προσωπικές ανάγκες σου και τους στόχους σου, είναι σοβαρά κριτήρια για να αποφασίσεις αν θα τον προσλάβεις ή όχι.

> Και στις δυο περιπτώσεις όμως, το πιο σημαντικό κριτήριο έχει να κάνει με τις πιστοποιημένες γνώσεις του και την εμπειρία που διαθέτει στο επάγγελμα. Υπάρχουν απόφοιτοι της Γυμναστικής Ακαδημίας (ΤΕΦΑΑ) οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει CrossFit.

 

Ένα κρατικό πτυχίο δεν «γεννά» έναν καλό προπονητή. Υπάρχουν personal trainers που είναι απόφοιτοι από καταξιωμένες ιδιωτικές σχολές (σε Ελλάδα και εξωτερικό) και έχουν αποδείξει ότι μπορούν να μεταμορφώσουν το σώμα ενός άντρα με μεγάλη επιτυχία, χάρη στην όρεξη για δουλειά και τις ευρείες γνώσεις που έχουν αποκτήσει μέσα από διαρκή σεμινάρια και μετεκπαιδευτική πρακτική εξάσκηση. Εμπιστεύσου κάποιον που έχει να σου δείξει μια αξιόλογη ιστοσελίδα που μπορεί να παρέχει on line συμβουλές, επαγγελματικούς λογαριασμούς στα social media με αξιολογήσεις από πελάτες του και προσωπικό κανάλι στο YouTube με συχνή ενημέρωση.

Πόσο καλός «ψυχολόγος» είναι;
Μια ακόμη κρίσιμη παράμετρος έχει να κάνει και με την επικέντρωση του υποψήφιου προπονητή στο «πρόβλημά» σου. Ο καλός προσωπικός προπονητής πρέπει να έχει και δεξιότητες ψυχολόγου, μιας και το αποτέλεσμα που ζητάς έχει περισσότερο να κάνει με τις ψυχικές αντοχές σου παρά με τις σωματικές.

 

Ένα πρόγραμμα με υψηλούς στόχους πρέπει απαραίτητα να περάσει από δοκιμασίες που περισσότερο ταλαιπωρούν το μυαλό και την ψυχολογία και λιγότερο το μυϊκό σύστημα. Το πόσο έτοιμος είσαι ο ίδιος να περάσεις σε υψηλότερα επίπεδα εξάσκησης είναι μια εικόνα που θα σχηματίσει ένας καλός προσωπικός προπονητής σχεδόν από το πρώτο ραντεβού. Θα το διαπιστώσεις εύκολα: όσο περισσότερο επεξηγηματικός παρά επικριτικός είναι, όσο πιο κοντά στις βαθιές ανάγκες σου φτάσει, όσο πιο καλά του εξηγήσεις το όραμά σου, τόσο καλύτερα θα κάνει τη δουλειά του από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Και άλλο τόσο θα συντομεύσεις το δρόμο για το στόχο σου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ