Αθλητισμός: Η τακτική άσκηση είναι από τα ισχυρότερα “εργαλεία” για ενίσχυση της ψυχικής υγείας [vid]


“Οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν άνευ προηγουμένου δυσκολίες τους τελευταίους μήνες, αλλά εστιάζοντας καθημερινά στη φροντίδα της δικής μας συναισθηματικής ευημερίας και στηρίζοντας την ευημερία αυτών που αγαπάμε, μπορούμε να μετριάσουμε με επιτυχία τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική υγεία”, σύμφωνα με τον Δρ Jerome Adams, γενικό χειρούργο από τις ΗΠΑ.

“Παρόλο που αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή στην ιστορία, παραμένω σταθερός στο να ενθαρρύνω τους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν υγιείς μηχανισμούς για να ανταπεξέλθουν”, πρόσθεσε.

Ο επιπολασμός των καταθλιπτικών συμπτωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε τριπλάσια, καθώς εξαπλώθηκε η Covid-19, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA. Ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και εκείνων κάτω των 30 ετών, διέτρεχαν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άγχος ή κατάθλιψη λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με μία άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychiatric Research.

Η τακτική άσκηση – συμπεριλαμβανομένης της κολύμβησης, του τρεξίματος, της γιόγκα, της προπόνησης με βάρη, ακόμη και του τάι τσι – παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έχουμε για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και τη συνολική ψυχική μας υγεία. Μια μετα-ανάλυση του 2016 που συνδυάζει δεδομένα από 23 τυχαία ελεγχόμενες δοκιμές έδειξε ότι η άσκηση ήταν συγκρίσιμη τόσο με τα αντικαταθλιπτικά όσο και με την ψυχοθεραπεία όσον αφορά τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Ενώ μέρος αυτού οφείλεται στην παραγωγή ενδορφινών, η άσκηση έχει επίσης ως αποτέλεσμα σημαντικές δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα σε μια πρωτόγονη δομή του εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος. Μαζί με μια άλλη δομή του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή, ο ιππόκαμπος εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στο σχηματισμό μνήμης και τη ρύθμιση των συναισθημάτων.

Με την πάροδο του χρόνου, η τακτική αερόβια άσκηση – όπως το τρέξιμο και το κολύμπι – μειώνει τη φλεγμονή και προάγει την ανάπτυξη των νεύρων στον ιππόκαμπο, με θετικά αποτελέσματα τόσο στη διάθεση όσο και στη μνήμη, σύμφωνα με μελέτες. Αντίθετα, η ατροφία ή η συρρίκνωση του ιππόκαμπου έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη διαταραχών της διάθεσης όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ