Μελέτη Covid-19: Η λήψη δύο δόσεων εμβολίου μειώνει τον κίνδυνο μακροχρόνιας λοίμωξης

Μελέτη Covid-19: Δύο δόσεις του εμβολίου COVID-19 παρέχουν δύο φορές περισσότερη προστασία έναντι παρατεταμένων συμπτωμάτων της covid-19 της λεγόμενης «μακρόχρονης» (ή απλά «μεγάλης») covid -19, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές στο King’s College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι μια διπλή δόση του αντιδότου σε ενήλικες μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τις πιθανότητες ανάπτυξης μακροχρόνιας COVID, εάν πρέπει να μολυνθούν. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μειώθηκε επίσης κατά σχεδόν το ένα τρίτο, στο 31%. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω είδαν ίσως τα πιο σημαντικά οφέλη, καθώς εκείνοι που έκαναν δύο εμβολιασμούς ήταν πιο πιθανό να μην αναφέρουν καθόλου συμπτώματα σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους ηλικιωμένους. Δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στο Lancet, ενώ οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας από περισσότερους από 2 εκατομμύρια ασθενείς μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Ιουλίου 2021, ως μέρος της πρωτοβουλίας Μελέτη συμπτωμάτων UK Zoe COVID, η οποία επιτρέπει στους συμμετέχοντες να αναφέρουν την κατάστασή τους μέσω εφαρμογής smartphone.

Η επικεφαλής της έρευνας, η Δρ Claire Steves, από το King’s College, πρότεινε ότι «ο διπλός εμβολιασμός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να κολλήσετε τον ιό και να αναπτύξετε μακροχρόνια συμπτώματα». Η Steves πρόσθεσε σε δήλωσή της: «Μεταξύ των αδύναμων, ηλικιωμένων και εκείνων που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές, ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι σημαντικός και πρέπει να δοθεί προτεραιότητα επειγόντως σε δεύτερους και ενισχυτικούς εμβολιασμούς».

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περίπου 6.030 χρήστες εφαρμογών ανέφεραν ότι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό τουλάχιστον 14 ημέρες μετά την πρώτη τους δόση και 2.370 αρρώστησαν επτά ημέρες ή περισσότερο μετά τη δεύτερη.

Οι εμβολιασμένοι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν επίσης το ήμισυ πιθανότερο να αναπτύξουν πολλαπλά συμπτώματα που σχετίζονται με τον ιό, όπως βήχας, πυρετός, πονοκέφαλος, κόπωση και απώλεια όσφρησης, για να αναφέρουμε μερικά, και εκείνοι που ανέφεραν πιο ήπιες επιδράσεις από τους μη εμβολιασμένους ασθενείς. Αξιοσημείωτο, βρήκαν ότι το φτέρνισμα ήταν το μόνο σύμπτωμα πιο συνηθισμένο σε μολυσμένα άτομα με μία δόση του εμβολίου, σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν καθόλου. «Οι εμβολιασμοί μειώνουν μαζικά τις πιθανότητες οι άνθρωποι να έχουν μακρά Covid με δύο τρόπους», δήλωσε ο καθηγητής του King’s College Tim Spector, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Πρώτον, μειώνοντας τον κίνδυνο οποιουδήποτε συμπτώματος κατά οκτώ έως δέκα φορές και, στη συνέχεια, μειώνοντας κατά το ήμισυ τις πιθανότητες τυχόν μόλυνσης να μετατραπεί σε μακρά Covid, εάν συμβεί. “Όποια και αν είναι η διάρκεια των συμπτωμάτων, βλέπουμε ότι οι λοιμώξεις μετά από δύο εμβολιασμούς είναι επίσης πολύ πιο ήπιες, οπότε τα εμβόλια αλλάζουν πραγματικά την ασθένεια και προς το καλύτερο. Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να πάρουν το δεύτερο τρύπημα όσο το δυνατόν περισσότερο”, πρόσθεσε ο Spector.

Η μελέτη τους δεν περιελάμβανε δεδομένα από παιδιά, τα οποία δεν έχουν ακόμη εγκριθεί για το εμβόλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο ή εδώ στις ΗΠΑ-αν και αναμένεται να είναι διαθέσιμα σε αυτά και κάτω από τα μέσα του χειμώνα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα κρούσματα αυξήθηκαν πέντε φορές στο δημογραφικό τον περασμένο μήνα, ανεβαίνοντας από 38.000 την εβδομάδα που έληξε στις 22 Ιουλίου σε σχεδόν 204.000 από τις 26 Αυγούστου. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν πει ότι παρακολουθούν πιθανά κρούσματα μακράς διάρκειας COVID σε παιδιά, ακόμη και σε εκείνους που παρουσίασαν μόνο ήπια συμπτώματα κατά τη διάρκεια της μόλυνσης. «Βλέπουμε μακροχρόνια συμπτώματα COVID στα παιδιά, κυρίως κόπωση και πονοκέφαλο», δήλωσε η διευθύντρια του CDC, Δρ. Rochelle Walensky, νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Πριν από μία εβδομάδα, σχεδόν 4,8 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ βρέθηκαν θετικά στην COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας, από το συνολικό φορτίο των 39,5 εκατομμυρίων περιπτώσεων-και υπολογίζουμε.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here