«Γενναίες» φοροελαφρύνσεις θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στείλει από την ΔΕΘ μήνυμα της επανεκκίνησης,περιγράφοντας τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού έργου σε κρίσιμους τομείς, καθώς και νέες φοροελαφρύνσεις

Σε ρυθμούς ΔΕΘ κινείται το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς το επόμενο Σάββατο ο πρωθυπουργός θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη για την καθιερωμένη ομιλία στη ΔΕΘ και την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στα ερωτήματα των δημοσιογράφων.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα στείλει το μήνυμα της επανεκκίνησης, μετά και τον ανασχηματισμό και θα περιγράψει τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού έργου σε κρίσιμους τομείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ, μέτρα έκπληξη. H θετική πορεία της οικονομίας και η εκτίμηση πως η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% φέτος, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επίτευξη πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, η οποίος θα αξιοποιηθεί ώστε να υπάρξουν περαιτέρω φοροελαφρύνσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ξεδιπλώσει όλο το φορολογικό πακέτο, όχι μόνο για αυτό που θα ισχύσει άμεσα, αλλά και για αυτό που θα τρέξει μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι:

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται η μεσοσταθμική μείωση κατά 8% που θα ισχύσει από το 2022. Παράλληλα μείωση του συμπληρωματικού φόρου για τον ΕΝΦΙΑ, που επιβάλλεται σήμερα με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,15% έως 1,15% σε κάθε ακίνητη περιουσία φυσικού προσώπου συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ.

Για το συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών εκτιμάται πως θα ανακοινωθεί η μείωσή του από το 24% στο 22% για τα εισοδήματα του 2021.

Επίσης «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, όπως και το 2021 και επέκταση του μέτρου σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές θεωρείται βέβαιη η διατήρηση της έκπτωσης κατά 3 μονάδες αλλά και η περαιτέρω μείωσή τους κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι να επιτευχθεί σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.

Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.

Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν. Στους σχεδιασμούς υπάρχει και η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μια πενταετία.

Επέκταση και μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αλλά και τους συνταξιούχους.

Μείωση κατά 50% σε πρώτη φάση ή ακόμα και πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Νέα μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.

Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης είναι δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11%,σε βάθος τετραετίας. Επίσης, συνολικά η φορολόγηση στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11%.

Εκτός από τις παραπάνω παρεμβάσεις, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν και εκπλήξεις, για τις οποίες ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο τηρούν σιγήν ιχθύος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ