ΠΟΥ: Ο αριθμός των ατόμων με άνοια αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% μέσα σε μια δεκαετία


ΠΟΥ: Η ανάπτυξη άνοιας δεν είναι αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης Ο αριθμός των ανθρώπων παγκοσμίως που πάσχουν από άνοια αναμένεται να αυξηθεί στα 78 εκατομμύρια έως το 2030, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πρόκειται για αύξηση 40% από τον εκτιμώμενο αριθμό ανθρώπων παγκοσμίως που πάσχουν από τη νευρολογική διαταραχή. 

Καθώς οι πληθυσμοί γερνούν, ο αριθμός των ατόμων με άνοια αναμένεται να αυξηθεί σε εντυπωσιακά 139 εκατομμύρια μέχρι το 2050, ανέφερε ο ΠΟΥ. Η άνοια μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία ασθενειών ή τραυματισμών που επηρεάζουν τον εγκέφαλο όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλικό τραύμα ή νόσο Αλτσχάιμερ.

Αυτή τη στιγμή είναι η έβδομη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ όλων των ασθενειών και μια σημαντική αιτία αναπηρίας και εξάρτησης μεταξύ των ηλικιωμένων. Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία, η ανάπτυξη άνοιας δεν είναι αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος απόκτησής της μπορεί να μειωθεί αν παραμείνετε σωματικά δραστήριοι, δεν καπνίζετε, πίνετε μέτρια και διατηρείτε μια υγιεινή διατροφή. Ο αναμενόμενος αυξανόμενος αριθμός ατόμων με άνοια θα έχει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Το 2019, το εκτιμώμενο συνολικό παγκόσμιο κοινωνικό κόστος άνοιας ήταν 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά τα έξοδα αναμένεται να είναι σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που ζουν με άνοια και το κόστος περίθαλψης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ