Αφγανιστάν: Σκληρές μάχες στην κοιλάδα του Παντσίρ – Ισχυρισμοί για πολλούς αιχμάλωτους Ταλιμπάν


Οι δυνάμεις της αντίστασης στο Αφγανιστάν, με προπύργιο το Παντσίρ, υποστήριξαν ότι περικύκλωσαν «χιλιάδες τρομοκράτες».  

Δυνάμεις των Ταλιμπάν και της αντίστασης συγκρούονταν το Σάββατο για τον έλεγχο τα κοιλάδας του Παντσίρ βόρεια της Καμπούλ – της τελευταίας αφγανικής επαρχίας που αντιστέκεται ακόμα στην ισλαμιστική οργάνωση, με κορυφαίο Αμερικανό στρατηγό να προειδοποιεί για τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου εάν οι ισλαμιστές δεν καταφέρουν να εδραιωθούν στην εξουσία.

Και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν πως έχουν το πλεονέκτημα στο Παντσίρ, μα καμία εν είναι σε θέση να αποδείξει τους ισχυρισμούς της. Σημειώνεται πως οι Ταλιμπάν δεν είχαν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την κοιλάδα όταν ήταν στην εξουσία το 1996-2001.

Ο Μπιλάλ Καρίμι, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, είπε ότι οι περιοχές Κιντζ και Ουνάμπα είχαν καταληφθεί, με τους ισλαμιστές να αποκτούν τον έλεγχο τεσσάρων εκ των επτά περιοχών της επαρχίας. Ωστόσο το Μέτωπο Εθνικής Αντίστασης του Αφγανιστάν, υπό τη σκέπη του οποίου βρίσκονται δυνάμεις πιστές στον τοπικό ηγέτη Αχμάντ Μασούντ, υποστήριξε πως είχε περικυκλώσει «χιλιάδες τρομοκράτες» στο πέρασμα Καουάκ, με τους Ταλιμπάν να εγκαταλείπουν οχήματα και εξοπλισμό στην περιοχή Ντάστε Ρεουάκ. Ο Φαχίμ Ντάστι, εκπρόσωπος του Μετώπου, είπε ότι λάμβαναν χώρα «σφοδρές συγκρούσεις».

Ανταποκριτής του Al Jazeera στην Καμπούλ είπε, επικαλούμενος πηγές επί του πεδίου, ότι εκατοντάδες Ταλιμπάν αιχμαλωτίστηκαν την Κυριακή: Όπως σημείωσε, κάποιες πηγές στην κοιλάδα μιλάνε για 1.500 αιχμάλωτους Ταλιμπάν, οι οποίοι είχαν περικυκλωθεί. Ο Ντάστι, από πλευράς του, έγραψε στο Twitter ότι η επαρχία Παριάν είχε εκκαθαριστεί πλήρως, και ότι 1.000 μαχητές των Ταλιμπάν είχαν σκοτωθεί, τραυματιστεί ή αιχμαλωτιστεί.

Σε ανάρτησή του στο Facebook o Μασούντ επέμεινε πως το Παντσίρ συνεχίζει να αντιστέκεται, ενώ αναφέρθηκε και στις διαδηλώσεις γυναικών για τα δικαιώματά τους, λέγοντας πως δείχνουν ότι οι Αφγανοί δεν έχουν χάσει την επιθυμία τους για δικαιοσύνη και «δεν φοβούνται απειλές».

Ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μάιλι, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου, υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης: «Η στρατιωτική μου εκτίμηση είναι πως οι συνθήκες είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο. Δεν ξέρω αν οι Ταλιμπάν θα είναι σε θέση να εδραιωθούν στην εξουσία και να ασκήσουν διακυβέρνηση» είπε, μιλώντας στο Fox News. Όπως πρόσθεσε, αν δεν τα καταφέρουν, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αναδιοργάνωση της Αλ Κάιντα ή ανάπτυξη του ISIS ή άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Με πληροφορίες από Reuters, Al Jazeera

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ