Μίκης Θεοδωράκης: Σήμερα ξεκινά το λαϊκό προσκύνημα – Την Πέμπτη η ταφή του στον Γαλατά Χανίων


Ξεκινά σήμερα ο τελευταίος αποχαιρετισμός της Ελλάδας στον Μίκη Θεοδωράκη με την ταφή του να πραγματοποιείται την Πέμπτη στον Γαλατά Χανίων, όπως ήταν και η επιθυμία του

Το τελευταίο «αντίο» στον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη ετοιμάζεται να πει όλη η Ελλάδα καθώς ξεκινά σήμερα το λαϊκό προσκύνημα της σορού του μεγάλου μουσικοσυνθέτη που «έφυγε» σε ηλικία 96 ετών το πρωί της περασμένης Πέμπτης με την ταφή του να προγραμματίζεται για την Πέμπτη στον Γαλατά Χανίων, όπως ήταν και η επιθυμία του.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο τύπου του ΚΚΕ το λαϊκό προσκύνημα της σορού του Μίκη Θεοδωράκη στη Μητρόπολη Αθηνών θα ξεκινήσει σήμερα, Δευτέρα, στις 3 μετά το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Σεπτεμβρίου ενώ μια ώρα αργότερα θα πραγματοποιηθεί η τελετή αποχαιρετισμού

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ για το λαϊκό προσκύνημα και την ταφή του Μίκη Θεοδωράκη

Σχετικά με το λαϊκό προσκύνημα, την τελετή αποχαιρετισμού και την ταφή του Μίκη Θεοδωράκη, από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ γίνονται γνωστά τα εξής:

Σε συνεννόηση με τη Μητρόπολη Αθηνών, το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 3.00 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 7.00 το απόγευμα. Θα συνεχιστεί επίσης την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 7.00 το απόγευμα, και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 2.00 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει στις 3.00 το απόγευμα η τελετή αποχαιρετισμού.

Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία

Συμφώνησαν τα παιδιά του Μίκη Θεοδωράκη για τον τόπο ταφής

Η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων θα πραγματοποιηθεί μετά τη συμφωνία την οποία κατέληξαν τα παιδιά του, Γιώργος και Μαργαρίτα, μετά από συζητήσεις ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα είχε ταχθεί κατά της απόφασης να ταφεί ο πατέρας της στον Γαλατά, παρά το γεγονός πως αποτελούσε επιθυμία του, ζητώντας να γίνει η κηδεία στο Βραχάτι Κορινθίας, ώστε να μπορεί να φροντίζει το μνήμα του.

Μετά, ωστόσο, από συζητήσεις, διαπραγματεύσεις και εξώδικα, τα δυο παιδιά του Μίκη Θεοδωράκη έφτασαν σε συμφωνία και άρα η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Δικαστηρίου για τα ασφαλιστικά μέτρα αναφορικά με τον ενταφιασμό του μεγάλου μουσικοσυνθέτη αποκτά τυπικό χαρακτήρα, ενώ εγγυητής των εξελίξεων είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας και το ΚΚΕ, σύμφωνα πάντα με την επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη.

Ηχητικό ντοκουμέντο από το 1995

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε εκφράσει από το 1995 και δημοσίως της επιθυμία του να ταφεί στον Γαλατά Χανίων όπως προκύπτει το ηχητικό ντοκουμέντο μιας ραδιοφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Μίμη Ανδρουλάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Στο σχετικό απόσπασμα που ανήρτησε στο youtube ο συνθέτης και στιχουργός, Πάνος Σαββόπουλος, ακούγεται ο Μίκης Θεοδωράκης να διατυπώνει την ξεκάθαρη επιθυμία του να ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του και στον οικογενειακό τάφο που είχε επιλέξει η προγιαγιά της προγιαγιάς του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ