Άτυπη σύνοδος του Ecofin στη σκιά του πληθωρισμού


Η εφαρμογή του μηχανισμού ανάκαμψης «πέφτει» στο τραπέζι της σημερινής άτυπης βιντεοδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Εcofin) κατά την οποία, κυρίως, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). 

Στην ατζέντα θα είναι και οι προτάσεις της Κομισιόν σχετικά με την έγκριση των αξιολογήσεων των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Τσεχίας και της Ιρλανδίας, με σκοπό την έκδοσή τους με γραπτή διαδικασία.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συνομιλήσουν για τα φλέγοντα θέματα, με αιχμή μάλιστα τον πονοκέφαλο των πληθωριστικών πιέσεων, έχοντας ένα βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου.

Η ατζέντα του Ecofin έχει ως εξής:

  • Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).
  • Θα συζητήσουν τις προτάσεις της Επιτροπής για εκτελεστικές αποφάσεις του Συμβουλίου για την έγκριση των αξιολογήσεων των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Τσεχίας και της Ιρλανδίας, με σκοπό την έκδοσή τους με γραπτή διαδικασία.

Σημειώνεται πως ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 672,5 δισ. ευρώ, συνιστά το βασικό μέσο της δέσμης μέτρων Next Generation της ΕΕ για την ανάκαμψη, που θα βοηθήσει την Ευρώπη να αναδυθεί ισχυρότερη από την πανδημία COVID-19. Προκειμένου να λάβουν στήριξη από τον μηχανισμό, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να υποβάλουν τα οικεία σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας προς αξιολόγηση και έγκριση.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ