Επεισόδιο στην Άπω Ανατολή: 19 κινεζικά αεροσκάφη στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν


Η Ταϊβάν καταγγέλλει μεγάλη «εισβολή» κινεζικών πολεμικών αεροσκαφών στη ζώνη αεράμυνάς της την Κυριακή.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν είπε ότι 19 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη, περιλαμβανομένων μαχητικών και βομβαρδιστικών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα, εισήλθαν στην αποκαλούμενη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνάς της (ADIZ).

Όπως σημειώνει το BBC, η Ταϊπέι διαμαρτύρεται εδώ και πάνω από έναν χρόνο για επανειλημμένες αποστολές από την κινεζική πολεμική αεροπορία κοντά στο νησί. Υπενθυμίζεται πως η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αποσχιθείσα επαρχία, ωστόσο η Ταϊβάν θεωρεί τον εαυτό της ανεξάρτητο κράτος.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι η αποστολή της Κυριακής από την κινεζική πολεμική αεροπορία περιελάμβανε τέσσερα βομβαρδιστικά Η-6 που μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα, καθώς και ένα ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος.

Η ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας είναι μια περιοχή εκτός της επικράτειας και του εθνικού εναερίου χώρου ενός κράτους, όπου ωστόσο τα ξένα αεροσκάφη αναγνωρίζονται, παρακολουθούνται και ελέγχονται, για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Η αεράμυνα της Ταϊβάν ενεργοποίησε αντιαεροπορικά συστήματα και απογείωσε μαχητικά για απομακρύνουν τα κινεζικά αεροσκάφη, πρόσθεσε το υπουργείο. Η Κίνα δεν έχει προβεί σε επίσημα σχόλια.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ