Υγιεινή διατροφή επιλογές: Έξι υγιεινές τροφές απαραίτητες για το διατροφολόγιό σας

Υγιεινή διατροφή επιλογές: Το κλειδί για ένα υγιές βάρος είναι η ισορροπημένη διατροφή και όχι μια ακραία, περιοριστική δίαιτα που μακροπρόθεσμα θα αποδειχτεί αναποτελεσματική. Οι παρακάτω σούπερ υγιεινές τροφές αξίζουν μια θέση στο πιάτο σας αν θέλετε να βελτιώσετε τη διατροφή σας ή να την κάνετε πιο… ενδιαφέρουσα.

  1. Αβοκάντο

Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά, το αβοκάντο θωρακίζει την καρδιά, προστατεύει τα μάτια και ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία. Μάλιστα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε καλά λιπαρά, το αβοκάντο επιφέρει γρηγορότερα το αίσθημα κορεσμού, αποτρέποντας την ανάγκη για τσιμπολόγημα στη συνέχεια και αποτρέποντας την υπερφαγία.

Αν και το αβοκάντο αποτελεί μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή που αξίζει μια θέση στη διατροφή σας, θα πρέπει να το καταναλώνετε με μέτρο, αφού μισό αβοκάντο ισοδυναμεί με μιάμιση κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, όσον αφορά στις θερμίδες. Επειδή είναι ένα υγιεινό τρόφιμο δεν σημαίνει πως η ανεξέλεγκτη κατανάλωσή του δεν μπορεί να σας επιβαρύνει με περιττές θερμίδες. Αυτό άλλωστε ισχύει για όλες τις τροφές.

  1. Μπρόκολο

Το παρεξηγημένο μπρόκολο, το λαχανικό που μικροί και μεγάλοι αγαπούν να μισούν, τρώγεται ολόκληρο, από τα κοτσάνια μέχρι τα «μπουμπούκια» του. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και C, καθώς και άλλων στοιχείων που χρειάζεται ο οργανισμός μας, όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο.

  1. Μούρα

Γενικά τα φρούτα και ειδικά τα μούρα μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία σας για γλυκό χωρίς να σας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες. Τα σμέουρα, τα βατόμουρα και τα μύρτιλα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες που ενισχύουν την υγεία και έχουν ιδιαίτερα χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Δοκιμάστε τα ως προσθήκη στο γιαούρτι σας.

  1. Κινόα

Η κινόα έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι, σε αντίθεση με τις περισσότερες φυτικές τροφές, αποτελεί πηγή πλήρους πρωτεΐνης και τροφοδοτεί τον ανθρώπινο οργανισμό με τα απαραίτητα αμινοξέα, που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η ποιότητα των πρωτεϊνών της μοιάζει με εκείνη των γαλακτοκομικών, του κρέατος, των πουλερικών και των ψαριών, που ανήκουν στην κατηγορία των πλήρων πρωτεϊνών. Επίσης, είναι καλή πηγή ασβεστίου, αντιοξειδωτικών και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, ενώ παράλληλα περιέχει διαιτητικές ίνες, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

  1. Κόκκινο (μοβ) λάχανο

Τόσο το άσπρο όσο και το κόκκινο λάχανο αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, καλή πηγή μαγγανίου, φυλλικού οξέος, βιταμινών του συμπλέγματος Β και καλίου, καθώς επίσης και αντιοξειδωτικών ουσιών. Ωστόσο, το μοβ λάχανο έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες (π.χ. ανθοκυανίνες, στις οποίες οφείλει και το χρώμα του), ενώ και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι 6-8 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του άσπρου.

  1. Ακτινίδιο

Η… τριχωτή του εμφάνιση καθώς και η γλυκόξινη γεύση του, μπορεί να μην το καθιστούν την πρώτη σας επιλογή όταν θέλετε να φάτε φρούτο, όμως το ακτινίδιο είναι το πιο πλούσιο σε βιταμίνη C φρούτο (92,7 mg ανά 100 g). Μάλιστα, έχει 20% μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι, ενώ παράλληλα αποτελεί καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και φωσφόρου, φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here