Πραξικόπημα από μονάδα ειδικών δυνάμεων στη Γουϊνέα: Ο πρόεδρος στα χέρια επίλεκτων στρατιωτών


O πρόεδρος της Γουϊνέας, Άλφα Κόντε, έχει συλληφθεί και βρίσκεται σε άγνωστη τοποθεσία.

Στρατιώτες επίλεκτης μονάδας των ειδικών δυνάμεων της χώρας φέρονται να ανέτρεψαν την Κυριακή τον πρόεδρο της Γουϊνέας, υποστηρίζοντας ότι έχουν διαλύσει την κυβέρνηση και το Σύνταγμα και έχουν κλείσει τα σύνορα.

Με τα Ηνωμένα Έθνη να καταδικάζουν οποιαδήποτε βίαιη κατάληψη εξουσίας και άλλες απειλές για οικονομικές κυρώσεις, ο επικεφαλής της επίλεκτης στρατιωτικής μονάδας, Μαμαντί Ντουμπούγια, είπε ότι «η φτώχεια και η ενδημική διαφθορά» ώθησαν τις δυνάμεις του να ανατρέψουν τον πρόεδρο Άλφα Κόντε.

«Διαλύσαμε την κυβέρνηση και τους θεσμούς» είπε ο Ντουμπούγια (πρώην μέλος της Λεγεώνας των Ξένων) στην κρατική τηλεόραση, περιτριγυρισμένος από ένοπλους στρατιώτες. «Θα ξαναγράψουμε μαζί το Σύνταγμα».

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα, Κονάκρι, το πρωί της Κυριακής. Ώρες μετά κυκλοφόρησαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο Κόντε φαινόταν να βρίσκεται σε ένα δωμάτιο περιτριγυρισμένος από στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων.

Το Στέιτ Ντιπάρμεντ καταδίκασε τα γεγονότα στο Κονάκρι, λέγοντας πως η βία και τα οποιαδήποτε αντισυνταγματικά μέτρα θα υπονομεύσουν τις προοπτικές για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία. Επίσης πρόσθεσε πως «οι ενέργειες αυτές θα μπορούσαν να περιορίσουν τις δυνατότητες των ΗΠΑ και των άλλων διεθνών εταίρων της Γουϊνέας να υποστηρίξουν τη χώρα καθώς κινείται σε ένα μονοπάτι προς την εθνική ενότητα και ένα πιο φωτεινό μέλλον για τον λαό της Γουϊνέας».

Στρατιωτικές πηγές είπαν πως ο πρόεδρος είχε μεταφερθεί σε μια άγνωστη τοποθεσία και ότι οι δυνάμεις τις οποίες διοικεί ο Ντουμπούγια είχαν κάνει και άλλες συλλήψεις. Η χούντα που φάνηκε να έχει πάρει την εξουσία ανέφερε αργότερα πως ο Κόντε δεν έχει πάθει κάτι και πως η υγεία του θα προστατευτεί.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ