Ταλιμπάν καλούν Βερολίνο: Ευπρόσδεκτες οι γερμανικές επενδύσεις


Οι Ταλιμπάν θα καλωσορίσουν τις γερμανικές επενδύσεις στο Αφγανιστάν και θα βοηθήσουν σε τομείς όπως η ανθρωπιστική βοήθεια, η περίθαλψη, η εκπαίδευση και οι υποδομές, δήλωσε ο εκπρόσωπός τους στην εφημερίδα Bild.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα καθώς οι ξένες δυνάμεις αποχώρησαν μετά από 20 χρόνια, αφήνοντας μία χώρα στο όριο της οικονομικής κατάρρευσης και της ανθρωπιστικής κρίσης.

Διεθνείς δωρητές και κυβερνήσεις εξακολουθούν να «ζυγίζουν» πώς θα αντιμετωπίσουν τους νέους ηγέτες. Η Γερμανία, σε συνεργασία με την ΕΕ, έθεσε όρους για να επαναλάβει τη διπλωματική της παρουσία στην Καμπούλ και να ξεμπλοκάρει την αναπτυξιακή βοήθεια,καλώντας τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα αυτά των γυναικών.

«Η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους επιχειρηματίες της να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ σε συνέντευξή του στη Bild που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Οι Ταλιμπάν θα ανοίξουν το δρόμο για επενδύσεις και θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των εταιρειών, είπε. Η Γερμανία διατηρούσε στενές σχέσεις με το Αφγανιστάν στο παρελθόν και μετά την πτώση της πρώτης κυβέρνησης των Ταλιμπάν το 2001 φιλοξένησε διάσκεψη στη Βόννη η οποία θα έθετε τα θεμέλια για ένα δημοκρατικό Αφγανιστάν.

Η σκληροπυρηνική ισλαμιστική ομάδα προσπαθεί αυτή τη φορά να παρουσιάσει ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο. «Θα θέλαμε να αναβιώσουμε τη φιλική ατμόσφαιρα που υπήρχε μεταξύ Αφγανών και Γερμανών. Η επόμενη κυβέρνηση θα βασιστεί σε φιλικές σχέσεις με τη Γερμανία» δήλωσε ο εκπρόσωπός τους στη γερμανική εφημερίδα.

«Θα θέλαμε η Γερμανία να μας υποστηρίξει στον ανθρωπιστικό τομέα και χρειαζόμαστε βοήθεια στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, στον τομέα της εκπαίδευσης και στις υποδομές», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι οι Ταλιμπάν θα ήταν «πολύ χαρούμενοι» αν υποδέχονταν στο Αφγανιστάν την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ – η οποία πρόκειται να παραιτηθεί σύντομα από την ηγεσία της Γερμανίας.

Οι Γερμανοί πολίτες που ζουν στη χώρα και οι Αφγανοί που έχουν συνεργαστεί με τη Γερμανία στο παρελθόν δεν πρέπει να φοβούνται τους Ταλιμπάν και δεν θα υπάρξουν προβλήματα, είπε ο Μουτζαχίντ. Όσοι από αυτούς παρ’όλα αυτά θέλουν να φύγουν από τη χώρα θα πρέπει να ακολουθήσουν τη νόμιμη οδό, πρόσθεσε.

Ο γερμανικός στρατός απομάκρυνε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο τέλος Αυγούστου, ωστόσο χιλιάδες εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα. Το Βερολίνο έχει υποσχεθεί να τους διευκολύνει να φύγουν.

Ο διορισμένος πρέσβης της Γερμανίας στην Καμπούλ, Μάρκους Ποτσέλ, διαπραγματεύεται με τους Ταλιμπάν στη Ντόχα για να τους εξασφαλίσει ασφαλή έξοδο.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ