Πιέσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων – Στις 114 μονάδες το spread


Εντείνονται οι ρευστοποιήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων με το δεκαετές χρεόγραφο να έχει ανέλθει στο 0,80%, όταν προ μηνός είχε υποχωρήσει στο 0,528%.

Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο αναφοράς διαμορφώνεται στις 114 μονάδες βάσης.

Αυτή η εξέλιξη αποτυπώνει την επενδυτική αντίληψη πως την προσεχή Πέμπτη, κατά τη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ ενδεχομένως να ανακοινώσει την έναρξη του αποκαλούμενου tapering, προχωρώντας σε μία μικρή μείωση του εκτάκτου προγράμματος πανδημίας (PEPP), από τα 80 δισ./μήνα σήμερα, στα 70 δισ. ευρώ/μήνα στο 4ο τρίμηνο του 2021 και στα 50-60 δισ. ευρώ/μήνα στο α’ τρίμηνο του 2022, καθώς στις 22 Μαρτίου του επόμενου έτους το PEPP των 1,85 τρισ. ευρώ θα ολοκληρωθεί χωρίς να χρησιμοποιήσει το συνολικό ποσό (εκτιμάται πως θα περισσέψουν 70 δισ. ευρώ).

Αυτή η εξέλιξη θα έχει επιπτώσεις για την Ελλάδα. Με βάση τελευταία στοιχεία τα ελληνικά ομόλογα που διαπραγματεύονται ελεύθερα υπολογίζονται στα 80 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μετά και την ένταξη της χώρας μας στο PEPP το 36% εκτιμάται πως βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ.

Η εξέλιξη αυτή μείωσε και τη ρευστότητα των ελληνικών τίτλων, κάτι που αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη κίνηση του ΟΔΔΗΧ να την ενισχύσει με τις επανεκδόσεις 5ετών και 30ετών ομολόγων βοηθώντας τη χώρα να βελτιώσει τη ρευστότητα της καμπύλης αποδόσεων σε ακόμη δύο σημεία.

Με ρυθμό μάλιστα αγορών 2 δισ. ευρώ μηνιαίως έως ότου το πρόγραμμα αυτό ολοκληρωθεί, η ΕΚΤ θα έχει αγοράσει το 50% του ελληνικού χρέους που διαπραγματεύεται στις αγορές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ