Κομισιόν: Η ΕΕ θα κρίνει τη νέα αφγανική κυβέρνηση βάσει πράξεων

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κρίνει τη νέα αφγανική κυβέρνηση βάσει πράξεων και όχι υποσχέσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η παρουσία της ΕΕ στην Καμπούλ θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες ασφαλείας, καθώς και από τους όρους που έθεσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για να συζητούν με τους Ταλιμπάν, διευκρίνισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ναμπίλα Μασράλι κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων από την Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείσα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μιας ευρωπαϊκής παρουσίας στην Καμπούλ, η εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι προς το παρόν η ΕΕ περιμένει να αξιολογήσει την κατάσταση με τη νέα Αφγανική κυβέρνηση, λέγοντας ότι «είναι πολύ νωρίς να κάνουμε εικασίες για το χρονοδιάγραμμα». Υπενθύμισε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Σλοβενία, παρέθεσε πέντε κριτήρια βάσει των οποίων θα κριθεί η συμπεριφορά της νέας αφγανικής κυβέρνησης. «Το καθεστώς των Ταλιμπάν θα κριθεί βάσει πράξεων και όχι υποσχέσεων», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ αναμένει από το νέο αφγανικό καθεστώς να δεσμευτεί ότι το Αφγανιστάν δεν θα ξαναγίνει βάση για εξαγωγή διεθνών τρομοκρατών, ότι θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδίως τα δικαιώματα των γυναικών, ότι θα δεσμευτεί στο σχηματισμό μιας αντιπροσωπευτικής μεταβατικής κυβέρνησης, ότι θα επιτρέψει την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και τέλος ότι θα επιτρέψει την απομάκρυνση ξένων υπηκόων και Αφγανών συνεργατών δυτικών χωρών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here