Μ.Θεοδωρίδου: Ασφαλές το εμβόλιο καθόλη τη διάρκεια κύησης-Εξετάζεται η χορήγηση γ’ δόση για άτομα άνω των 60


Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (06/09) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι από τις καταγραφές του ΕΟΔΥ προκύπτει ραγδαία αύξηση των διαγνώσεων πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων

Ειδικότερα, στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων είναι 10πλασιες από 1/3 – 14/8 λόγω της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ οι ανεμβολίαστοι έφηβοι έχουν 10πλασιο κίνδυνο να νοσηλευτούν. Όπως διευκρίνισε η καθηγήτρια, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας έχει εκδόσει απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα των γονέων αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων.

Ενδεικτικά η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε ένα συχνό ερώτημα των γονεών που αφορά τον εμβολιασμό των παιδικών: “Mήπως ο εμβολιασμός των παιδιών γίνεται για να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι ενήλικες;” και αποκρινόμενη, υπενθύμισε ότι ο παιδικός και εφηβικός εμβολιασμός γίνεται με σκοπό:

  • Την ατομική, ψυχική και σωματική προστασία των παιδιών και ειδικότερα όσων έχουν υποκείμενα νοσήματα.
  • Τη θωράκηση τους για την επιστροφή στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες.
  • Τη μείωση της διασποράς του ιού και συνεπώς την προστασία ευάλωτων ατόμων της κοινωνίας και της κοινότητας.
  • Και τέλος την μείωση των πιθανοτήτων να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις του ιού.

 

Όπως επεσήμανε για την ταχεία και ευρεία εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών και των εφήβων, καθοριστικό ρόλο έχουν οι γονείς, ο/η παιδίατρος ή γιατρός και οι ίδιοι οι έφηβοι που εκφράζουν επιθυμία εμβολιασμού.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των εγκύων: Ασφαλής καθόλη τη διάρκεια της κύησης ο εμβολιασμός εγγύων

Όπως υπογράμμισε η κα Θεοδωρίδου, η επικράτηση της Δέλτα υπαγορεύει συνεχείς υπενθυμίσεις για τον εμβολιασμό των εγκύων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, είπε, 29 έγκυες έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, από την αρχή της πανδημίας και 25 εξ αυτών μέσα στο 2021. Από αυτές, οι 2 κατέληξαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την έκδοση μητρώου 90000 εγκύων, καθώς και 3 μεγάλων αριθμητικά μελετών, αποδεικνύεται ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής κατά την κύηση.

Ειδικότερα, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία μελέτης για 2.500 εγκύους στους πρώτους μήνες κύησης, δηλαδή τις 20 πρώτες εβδομάδες, καταδεικνύεται ότι ο εμβολιασμός είναι εξίσου ασφαλής κατά την πρώιμη φάση της κύησης, δεδομένου ότι και ο φόβος των εκβολών είναι ο ίδιος για εμβολιασμένες και ανεμβολίαστες.

Τέλος, η κα Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι δεν υφίσταται περιορισμός για την διαδικασία αναπαραγωγής με το εμβόλιο.

Αναφορικά με την τρίτη ή αναμνηστική δόση

Η τρίτη δόση, είπε η καιηθήτρια, θα δοθεί σε άτομα με μειωμένη ανοσιακή λειτουργία που δεν ανταποκρίθηκαν στον πρωτογενή εμβολιασμό.

Στο πλαίσιο αυτό, η συμπληρωματική/πρόσθετη δόση αφορά σε άτομα που τα επίπεδα αντισωμάτων τους κατά του ιού έχουν μειωθεί λόγω ηλικίας εμβολιασμού και χρειάζεται ενίσχυση για τη βελτίωση τους.

Η κα Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με βάση τα επιδημιολογικά και βιβλιογραφικά στοιχεία είχε γνωμοδοτήσει υπέρ του εμβολασμού ατόμων αυξημένου κινδύνου:

  • Άτομα με μειωμένη ανοσολογική απόκριση – μεταμοσχευμένοι (συμπαγών οργάνων, αιμοποιητικών κυττάρων)
  • Άτομα με καρκίνο
  • Νευροπαθείς σε αιμοκάθαρση
  • Άτομα με νοσήματα που απαιτούν ειδική θεραπεια που μειώνει την ανοσοαπόκριση.

 

Όπως είπε η καθηγήτρια η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά τα βιβλιογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα προκειμένου να αποφασίσει ποιες ομάδες πληθυσμούς θα κάνουν την τρίτη δόση μετά τις άνω ομάδες.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, άτομα άνω των 60 ετών, άτομα με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης και υποκείνα νοσήματα.

Όπως διευκρίνισε η ίδια, η πρόταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών βρίσκεται σε τελική φάση επεξεργασίας.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ