Στοιχεία «έκπληξη» αναμένονται σήμερα για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου 2021


Τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2021 θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Όλες οι αναλύσεις προεξοφλούν ότι τα μεγέθη που θα ανακοινωθούν θα είναι πάρα πολύ καλά, κάτι το οποίο σχετίζεται αφενός με την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας το επίμαχο διάστημα, αλλά και με την στατιστική σύγκριση με το «ολέθριο» δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2020 η ελληνική οικονομία σημείωσε ύφεση 13,9%, λόγω του καθολικού lockdown που είχε επιβληθεί τότε. Την επίμαχη περίοδο η τελική κατανάλωση στην Ελλάδα είχε βυθιστεί κατά 10,9% και οι ελληνικές εξαγωγές είχαν σημειώσει κατακόρυφη πτώση 26,3%.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δε συνέβη όμως στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. Οπότε η στατιστική σύγκριση μεταξύ των δύο τριμήνων αναμένεται να ευνοήσει το εφετινό, κάτι που σημαίνει ότι τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ θα είναι πάρα πολύ καλά, με τους αναλυτές να αναμένουν ανάπτυξη με διψήφιο νούμερο.

Οι πλέον πρόσφατες τάσεις σε τμήματα της οικονομικής δραστηριότητας εγχωρίως, καθώς και σε βραχυχρόνιους οικονομικούς δείκτες, έχουν δείξει πως οι ανοδικές τάσεις τόσο στην πλευρά της παραγωγής, όσο και σε εκείνη της ζήτησης κλιμακώνονται.

Ενδεικτικά, στο σκέλος των μεγεθών τα οποία αντανακλούν το κλίμα και τις διαθέσεις στην πλευρά της ζήτησης της εγχώριας οικονομίας, ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο (εποχικά διορθωμένος) παρουσίασε τον Απρίλιο πρωτοφανή ενίσχυση, κατά 39,3%, καθώς σε αντίθεση με εφέτος, το 2020 ο κλάδος τελούσε υπό αναστολή λειτουργίας. Τον Μάιο ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο ενισχύθηκε κατά 15,3% και τον Ιούνιο κατά 10,8%.

Η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών – αποστολών, κατά τον Ιούνιο 2021 ανήλθε σε 3,34 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 31,5% σε ετήσια βάση. Η συνολική αξία των εξαγωγών κατά το μήνα Μάιο 2021 ανήλθε στο ποσό των 3,2 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 51,1% σε ετήσια βάση. Η συνολική αξία των εξαγωγών κατά τον Απρίλιο 2021 ανήλθε στο ποσό των 3,1 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 49,7% σε σχέση με τον Απρίλιο 2020.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ