Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ύψωσαν τη σημαία τους στο Παντσίρ και κήρυξαν νίκη


Οι Ταλιμπάν κήρυξαν νίκη στην επαρχία Παντσίρ, η οποία συνέχιζε να τους αντιστέκεται.

Οι Ταλιμπάν κήρυξαν νίκη στην επαρχία Παντσίρ του Αφγανιστάν, βορειοανατολικά της Καμπούλ, την τελευταία περιοχή που συνέχιζε να τους αντιστέκεται.

Όπως μετέδωσε το BBC, η οργάνωση ανέβασε online εικόνες των μαχητών της να υψώνουν τη σημαία τους εκεί τη Δευτέρα. Ωστόσο, μαχητές της αντίστασης λένε ότι είναι ακόμα παρόντες σε «όλες τις στρατηγικές τοποθεσίες» και «συνεχίζουν να μάχονται». Επίσης, ο αρχηγός τους ζήτησε «εθνική εξέγερση» εναντίον των Ταλιμπάν.

Σε ηχητικό μήνυμα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αχμάντ Μασούντ, επικεφαλής του NRF (Μέτωπο Εθνικής Αντίστασης του Αφγανιστάν) κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα πως νομιμοποιεί τους Ταλιμπάν και τους δίνει στρατιωτική και πολιτική αυτοπεποίθηση. «Όπου και αν είστε, εντός ή εκτός, σας καλώ να αρχίσετε μια εθνική εξέγερση, για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την ευημερία της χώρας μας» δήλωσε.

Στο Παντσίρ, μια κοιλάδα στα βουνά, κατοικούν 150.000 – 200.000 άνθρωποι. Ήταν επίκεντρο της αντίστασης κατά των Σοβιετικών και μετά κατά των Ταλιμπάν.

«Οι Ταλιμπάν δεν έχουν καταλάβει το Παντσίρ» είπε ο Αλί Μαϊσάμ, εκπρόσωπος του NRF, μιλώντας στο ΒΒC, απέρριψε τους ισχυρισμούς των Ταλιμπάν. «Ο αγώνας κατά των Ταλιμπάν και των συνεργατών τους θα συνεχιστεί μέχρι να επικρατήσει η δικαιοσύνη και η ελευθερία». Ωστόσο ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, είπε πως «με αυτή τη νίκη, η χώρα μας βγαίνει εξολοκλήρου από το αδιέξοδο του πολέμου».

Σύμφωνα με το BBC, η «δύσκολη» μορφολογία του εδάφους στο ορεινό Παντσίρ ήταν ανέκαθεν το καλύτερο «όπλο» του ως προς την αντιμετώπιση των εισβολέων: Οι Σοβιετικοί δεν κατάφεραν να το ελέγξουν τη δεκαετία του 1980, ούτε οι Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990. Οπότε – όσον αφορά στις αντικρουόμενες αναφορές – δεν αποκλείεται οι Ταλιμπάν να ελέγχουν τις κύριες οδικές αρτηρίες και περιοχές, τη στιγμή που οι μαχητές της αντίστασης έχουν καταφύγει σε σημεία τα οποία γνωρίζουν πολύ καλύτερα.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η προέλαση των Ταλιμπάν είναι σημαντική εξέλιξη, τόσο σε συμβολικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ