Μίκης Θεοδωράκη: Οριστική δικαστική απόφαση – Καμία ανάμειξη στην κηδεία από την οικογένεια


Με τη «βούλα» του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας και με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων η κηδεία και ο ενταφιασμός του Μίκη Θεοδωράκη θα πραγματοποιηθεί στα Γαλατά Χανίων και με γραφείο τελετής επιλογής του φίλου και συνεργάτη του Γιώργου Αγοραστάκη.

Νωρίς σήμερα το πρωί, το δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση του, με την οποία αναγνωρίζει αποκλειστικό και πλήρες δικαίωμα στους εκτελεστές να αποφασίσουν για τα διαδικαστικά της κηδείας του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, έτσι όπως η επιθυμία του έχει εκφραστεί στη συμβολαιογραφική πράξη ο Μίκης Θεοδωράκης είχε συντάξει τον Ιανουάριο του 2020.

Μεταξύ αυτών είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν και για το γραφείο τελετών. Το δικαστήριο απαγορεύει στην κόρη του στο γιο και τη χήρα του να έχουν οποιαδήποτε ανάμειξη με την διοργάνωση της κηδείας του εκλιπόντος.
Υπενθυμίζεται, ότι χθες με νέα προσωρινή διαταγή δόθηκε το δικαίωμα στους εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να επιλέξουν και το γραφείο τελετών που θα αναλάβει την διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια τη συζήτησης, οι δύο πλευρές -ο εκτελεστής της τελευταίας βούλησης του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη, Γ. Αγοραστάκης, και οι συγγενείς του, Μυρτώ Θεοδωράκη, Μαργαρίτα και Γιώργος- εξέφρασαν την κοινή τους θέληση να ακολουθηθεί η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη ως προς τον ενταφιασμό του και τον τόπο αυτού. Ωστόσο, η πλευρά της Μαργαρίτας Θεοδωράκη υποστήριξε ότι επιμένει στο ζήτημα της ανάθεσης σχετικά με το γραφείο τελετών, εξηγώντας ότι πρέπει να αναλάβει αυτό που έχει ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα.

«Για να εκτελεστεί η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, παραιτείται ως προς την επιλογή γραφείου τελετών με τη δήλωση ότι διατηρεί το δικαίωμα επιλογής του γραφείου σύμφωνα με τη ρητή δέσμευση του εκλιπόντος» ανάφερε o πληρεξούσιος δικηγόρος του Γ. Αγοραστάκη, προέδρου του «Παγκρήτιου Συλλόγου φίκων Μίκη Θεοδωράκη.
Πρόσθετη παρέμβαση στην υπόθεση είχε κάνει το γραφείο τελετών το οποίο είχε αρχικά αναλάβει τη σορό του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη. Πρόκειται για το γραφείο που έχει εξουσιοδοτήσει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη για την οργάνωση της κηδείας του.

Η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη

Στη σύνταξη και υπογραφή συμβολαιογραφικού εγγράφου είχε προχωρήσει τον Ιανουάριο του 2020 ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης έδωσε σαφείς οδηγίες για όσα επιθυμούσε να γίνουν μετά το θάνατό του και σύμφωνα με το έγγραφο, ήθελε «να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο Γαλατά Χανίων όπου έχουν ήδη ενταφιαστεί η προαποβιώσαντες γονείς του και ο αδερφός του και όπου του έχει παραχωρηθεί ήδη για τον ίδιο και την σύζυγό του εφόσον το επιθυμεί, από το Δήμο Νέας Κυδωνίας, τάφος προς το σκοπό αυτό. Ο εν λόγω τάφος έχει ήδη κατασκευαστεί από το φίλο του αρχιτέκτονα Μάνο Περάκη, με φροντίδες του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και απόλυτα σύμφωνα με τις οδηγίες του και έχει ήδη αποπερατωθεί».

Μάλιστα, δήλωσε πως επιθυμεί η σωρός του να ταξιδέψει με πλοίο στα Χανιά και όχι άλλο μεταφορικό μέσο και όρισε ως εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του τους φίλους και συνεργάτες του Γιώργο Αγοραστάκη και Ειρήνη Παρμενίδου. Ο Μίκης Θεοδωρακης είχε ορίσει και συγκεκριμένο γραφείο τελετών προκειμένου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μετά το θάνατο του δίνοντας εντολή να υπάρξει συνεργασία των εκτελεστών της τελευταίας του επιθυμίας με αυτό. Ωστόσο, αν για κάποιο λόγο δεν ήταν δυνατή η ανάθεση στο συγκεκριμένο γραφείο τελετών, οι δυο εκτελεστές είναι και οι μόνοι που έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με διαφορετικό γραφείο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ