Καρδίτσα: Ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ για τα πλαστά πιστοποιητικά – Ερώτημα απόλυσης για την υπάλληλο

Στην ολοκλήρωση του πορίσματος για τα πλαστά πιστοποιητικά από το Κέντρο Υγείας στον Παλαμά της Καρδίτσας προχώρησε η 5η υγειονομική υπηρεσία με την διοικητική υπάλληλο που εμπλέκεται να παραπέμπεται με το ερώτημα της απόλυσης

Με διαδικασίες εξπρές ολοκληρώθηκε η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμών από το Κέντρο Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας. Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα αναφέρει ότι 33 άτομα έλαβαν πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού αλλά οι ίδιες πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι ακόμη ένας ΑΜΚΑ που βρισκόταν υπό διερεύνηση, τελικώς αποδείχθηκε ότι ανήκει σε άτομο που φαίνεται στο σύστημα αλλά δεν έκανε στην πραγματικότητα εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Η υπάλληλος θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό της 5ης ΥΠΕ με το ερώτημα της απόλυσης ή της αργίας, ενώ ήδη έχει τεθεί σε αναστολή από τα καθήκοντά της για ένα μήνα. Παράλληλα το πόρισμα της ΕΔΕ θα κατατεθεί από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ την Πέμπτη στην εισαγγελία Καρδίτσας, που έχει άλλωστε αναλάβει να διενεργήσει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση μετά από εντολή του Προϊσταμένου Εφετών Λάρισας.

Πώς έπιασαν την υπάλληλο για τα πλαστά πιστοποιητικά

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Κέντρου Υγείας Παλαμά, η διοικητική υπάλληλος «πιάστηκε» όταν σε απογευματινή ώρα συνδέθηκε στο τάμπλετ, πέρασε δυο εικονικούς εμβολιασμούς και το έκλεισε. Στη λήξη της βραδινής βάρδιας η νοσηλεύτρια που έκανε τον τελικό έλεγχο είδε ότι κάποιος είχε ανοίξει και χρησιμοποιήσει το τάμπλετ και ειδοποίησε τον υπεύθυνο της εμβολιαστικής γραμμής. Έτσι διατάχθηκε έλεγχος που αποκάλυψε και τους υπόλοιπους εικονικούς εμβολιασμούς.

Η διοικητική υπάλληλος, που εργάζεται 12 χρόνια στο Κ.Υ Παλαμά, από τα μέσα Μαΐου είχε τοποθετηθεί στην εμβολιαστική γραμμή για να βοηθήσει στο μεγάλο εγχείρημα των μαζικών εμβολιασμών και είχε πρόσβαση στα τάμπλετ φυσικά εν γνώσει των προϊσταμένων της.

Τα 34 άτομα που εμβολιάστηκαν εικονικά φαίνεται ότι είναι όλα συγγενείς, φίλοι και γνωστοί της υπαλλήλου και ότι δεν πρόκειται για εκτεταμένο κύκλωμα έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού

Τις επόμενες μέρες, θεωρείται βέβαιο, ότι οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν να καταθέσουν ενώπιον των εισαγγελικών αρχών.

Τι είπε η διοικητική υπάλληλος για τα πλαστά πιστοποιητικά

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εμπλεκόμενη υπάλληλος εμφανίστηκε μετανιωμένη ενώπιον του υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ και παραδέχθηκε τις πράξεις της. Φέρεται, μάλιστα, να δήλωσε πως μόνο αυτή έχει την ευθύνη και κανένας άλλος. Όσον αφορά τα κίνητρά της φέρεται να υποστήριξε πως σκοπό είχε να εμφανίσει εμβολιασμένους συγγενικά και φιλικά της πρόσωπα που δεν ήθελαν να κάνουν πραγματικά το εμβόλιο αρνούμενη κατηγορηματικά ότι πήρε χρήματα για τις πράξεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Αλήθεια», λίγο πριν μπει στο γραφείο του υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ, η υπάλληλος βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τους συναδέλφους της στο Κ.Υ. Παλαμά που βρίσκονταν επίσης εκεί για να καταθέσουν. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η υπάλληλος, την οποία συνόδευσε ο αστυνομικός σύζυγός της, τους πλησίασε και αφού τους ζήτησε συγνώμη, τους είπε: «Θα μπω μέσα και θα τα παραδεχτώ όλα. Μόνο εγώ έχω την ευθύνη, εσείς δεν φταίτε σε τίποτα. Συγγνώμη από όλους σας».

Τα πρόστιμα για πλαστά πιστοποιητικά

Την ίδια ώρα υψηλά πρόστιμα για δημοσίους υπαλλήλους που συμμετέχουν στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, στη σκιά του σκανδάλου που αποκαλύφθηκε στο Κέντρο Υγεία στον Παλαμά της Καρδίτσας, προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε το βράδυ της Δευτέρας το υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία την οποία είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, λίγες ώρες νωρίτερα, προβλέπεται ότι οι εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών πέραν από τις ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις θα έρχονται αντιμέτωποι με διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε παράνομο πιστοποιητικό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here