Παπαθανάσης για ανατιμήσεις: Δεν ξέρω αν θα έχουμε μείωση αλλά θα έχουμε σταθεροποίηση


Για τις αυξήσεις και τις ανατιμήσεις που παρατηρούνται σε αρκετά προϊόντα μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης

Την εκτίμηση ότι όσο θα επιστρέφουμε στην κανονικότητα και η προσφορά θα καλύπτει τη ζήτηση θα υπάρξει σταθεροποίηση των τιμών έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος, όμως, απέφυγε να δεσμευθεί για το αν θα έχουμε μειώσεις μετά το κύμα των ανατιμήσεων.

«Οι βασικοί κανόνες της οικονομίας λένε ότι όταν υπάρχει ανάπτυξη, υπάρχει δηλαδή κίνηση και ζήτηση και αν δεν ακολουθείται πολύ γρήγορα από την προσφορά τότε έχουμε κάποιες πληθωριστικές τάσεις. Έχουμε πληθωρισμό ή αύξηση του δείκτη τιμών του καταναλωτή 1,4% σε σχέση με το ’20, από την άλλη αυτό το ποσοστό είναι μέσα στο πλαίσιο του 2% που αναμένουμε γενικό πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Δεν θέλω να δικαιολογήσω τις αυξήσεις, θέλω να πω ότι υπάρχει κάποια φυσιολογική αύξηση εκ των πραγμάτων λόγω της μεγάλης ζήτησης. Όμως είδαμε ότι αυτός ο δείκτης υποχώρησε μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου του ’21, αυτό δεν σημαίνει ότι μειώθηκαν όλες οι τιμές γιατί έχουμε τη διατροφή που ανέβηκε κατά 1,4% περίπου, έχουμε τα καύσιμα 5,2%, έχουμε όμως και μειώσεις όπως είναι στην ένδυση. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι καθώς προχωράμε σε μια κανονικότητα και αρχίζει η προσφορά να καλύπτει τη ζήτηση θα επέλθει μια σταθεροποίηση. Το αν έχουμε μείωση δεν μπορώ να σας απαντήσω αλλά σταθεροποίηση θα έχουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης μιλώντας στα Parapolitika FM.

Ελέγχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας

Όσον αφορά τις κινήσεις της κυβέρνησης ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι «εκείνο το οποίο κάνει η πολιτεία είναι να ελέγχει για αισχροκέρδεια και εναρμονισμένη πρακτική, δυο πράγματα τα οποία είναι πολύ σημαντικά και είναι υπέρ του ανταγωνισμού και υπέρ της προστασίας του καταναλωτή και είναι αυτό που κάνουμε καθημερινά».

«Έχουμε σε εφαρμογή τη δικλείδα αυτή ασφαλείας που είχαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας σχετικά με την αισχροκέρδεια δηλαδή το ποσοστό κέρδους και πόσο μπορεί να είναι σε σχέση με προ της πανδημίας σε κάποια προϊόντα από εκεί και πέρα εναρμονισμένη πρακτική και έλεγχος της αγοράς γίνεται συνεχώς. Από εκεί και πέρα διατίμηση μπορεί να σημαίνει και έλλειψη προϊόντων και έλλειψη προϊόντων δεν το θέλουμε» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης.

Καμία περίπτωση lockdown

Ο Νίκος Παπαθανάσης τάχθηκε, τέλος, κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο να υπάρξει νέο lockdown λέγοντας «δεν υπάρχει στο τραπέζι lockdown».

«Κατηγορηματικά έχει ειπωθεί αυτό, εκείνο το οποίο μπορεί να υπάρξει είναι τοπικές ρυθμίσεις. Lockdown δεν υφίσταται επίσης το λιανικό εμπόριο λειτουργεί κανονικά, η εστίαση λειτουργεί κανονικά. Είχαμε μια καλή πορεία και του λιανικού εμπορίου περίπου 22%το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, μια πολύ σημαντική αύξηση και επίσης και ο τουρισμός πηγαίνει καλύτερα ίσως από αυτό που προβλέψαμε. Δεν υπάρχει περίπτωση lockdown, δεν φάνηκε και μέσα στα τρία lockdown ότι το λιανικό εμπόριο επηρέασε τη διασπορά του ιού. επίσης οι επαγγελματίες λειτουργούν υποδειγματικά, υπάρχει πολύ μικρός αριθμός περιπτώσεων που επιβάλλονται πρόστιμα ή που κλείνουν δραστηριότητες. Δεν υπάρχει λόγος καμίας ανησυχίας για γενικό lockdown» κατέληξε ο Νίκος Παπαθανάσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ