Αφγανιστάν: Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για επιπλέον βοήθεια – «Επίκειται καταστροφή»

Έκκληση για επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν απευθύνουν τα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποιώντας οτι η χώρα αντιμετωπίζει «άμεση ανθρωπιστική καταστροφή»

Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθηναν σήμερα έκκληση για επιπλέον βοήθεια 193 εκατoμμυρίων δολαρίων για τα εκατομμύρια Αφγανών, ανεβάζοντας σε 606 εκατ. δολάρια το σύνολο της βοήθειας που ζητείται έως το τέλος του έτους για την χώρα που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο.

Με την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία μετά την κατάληψη της Καμπούλ στα μέσα Αυγούστου, ανέκυψαν νέες ανάγκες, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Το ερώτημα αναμένεται να τεθεί τη Δευτέρα σε υπουργική συνεδρίαση των κρατών-μελών στη Γενεύη για την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν, που διοργανώνεται από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Η χώρα, πλέον στα χέρια των Ταλιμπάν ύστερα από 20 χρόνια πολέμου, «είναι αντιμέτωπη με άμεση ανθρωπιστική καταστροφή», είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ανακοινώνοντας τη συνεδρίαση.

Το OCHA εκφράζει την ελπίδα οι χώρες να αναλάβουν γενναιόδωρες δεσμεύσεις κατά τη συνεδρίαση, εκτιμώντας ότι η βοήθεια των 606 εκατ. δολαρίων είναι απαραίτητη για να δοθεί τροφή και στήριξη σε σχεδόν 11 εκατομμύρια ανθρώπους καθώς και για τις ανάγκες βασικής υγειονομικής περίθαλψης 3,4 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν επίσης για να αντιμετωπιστεί ο οξύς υποσιτισμός από τον οποίο υποφέρουν πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά και γυναίκες, για τις δραστηριότητες που αφορούν τις συνθήκες υγιεινής καθώς και για την προστασία των παιδιών και όσων επιβιώνουν από την έμφυλη βία.

Το μεγαλύτερο μέρος της απαιτούμενης βοήθειας ζητήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους στο πλαίσιο έκκλησης για ανθρωπιστική βοήθεια 1,3 δισεκ. δολαρίων για το Αφγανιστάν που παραμένει σε μεγάλο βαθμό υποχρηματοδοτούμενο.

Η έκκληση για βοήθεια που έγινε σήμερα περιλαμβάνει 413 εκατ. δολάρια αναγκών που δεν χρηματοδοτούνται και που περιλαμβάνονταν ήδη στην προηγούμενη έκκληση, με 193 εκατ. δολάρια που προορίζονται για νέες ανάγκες και τις αλλαγές στο κόστος των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον OCHA.

Ακόμα και πριν την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, το Αφγανιστάν ήταν ιδιαίτερα εξαρτημένο από τη βοήθεια, με το 40% του προϋπολογισμού του να αντλείται από ξένη χρηματοδότηση.

Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε για ανθρωπιστική καταστροφή που απειλεί 18 εκατ. ανθρώπους, επισημαίνοντας ότι άλλοι 18 εκατ. άνθρωποι μπορεί επίσης να επηρεαστούν.

Το Αφγανιστάν βρίσκεται αντιμέτωπο με την κατάρρευση των βασικών του υπηρεσιών, ενώ τα τρόφιμα και άλλου είδους βοήθεια εξαντλούνται, όπως προειδοποίησε σήμερα ο εκπρόσωπος του OCHA Γενς Λάρκε σε ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη

«Οι βασικές υπηρεσίες στο Αφγανιστάν καταρρέουν και τα τρόφιμα και άλλου είδους σωτήρια βοήθεια είναι στο όριο της εξάντλησης», δήλωσε ο ίδιος. «Καλούμε τους διεθνείς δωρητές να στηρίξουν αυτή την έκκληση γρήγορα και γενναιόδωρα».

Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετακινηθούν σε άλλα σημεία της χώρας φέτος καθώς οι Ταλιμπάν προέλαυναν στο Αφγανιστάν καταλήγοντας στην κατάληψη της Καμπούλ στις 15 Αυγούστου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here