Κορονοϊός: Σε 41 χώρες έχει εξαπλωθεί η μετάλλαξη Μ


Αυξάνεται η ανησυχία για τη μετάλλαξη Μ του κορονοϊού, η οποία είχε πρωτοεντοπιστεί στην Κολομβία τον Ιανουάριο.

Σε 41 χώρες έχει εξαπλωθεί πλέον η μετάλλαξη Μ του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19, η οποία εντάχθηκε πρόσφατα στη λίστα των παραλλαγών ενδιαφέροντος και εκτιμάται πως ίσως να παρουσιάζει αυξημένες αντοχές στα εμβόλια.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Newsweek, η Νεμπράσκα είναι η μόνη πολιτεία των ΗΠΑ στην οποία δεν έχει εντοπιστεί η Μ. Συναντάται πολύ στη Χαβάη και στην Αλάσκα, και της αντιστοιχούν κάτω από το 1% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, μα το ενδεχόμενο αυξημένης αντοχής σε εμβόλια/ φυσική ανοσία ή μεγαλύτερης μεταδοτικότητας έχει αρχές και ειδικούς σε επαγρύπνηση.

Ο ΠΟΥ χαρακτήρισε τη Μ (Mu) ως παραλλαγή ενδιαφέροντος (Variant of Interest) στις 30 Αυγούστου, λόγω χαρακτηριστικών που ίσως να την κάνουν πιο μεταδοτική ή ανθεκτική σε εμβόλια. Ωστόσο το αμερικανικό CDC δεν έχει κάνει ακόμα κάτι τέτοιο.

Την Πέμπτη ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, είπε πως αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά τη μετάλλαξη Μ. Αν και συναντάται και στις ΗΠΑ, ο Φάουτσι υπογράμμισε ότι δεν είναι ακόμα ούτε κατά διάνοια η κυρίαρχη μετάλλαξη/ παραλλαγή στις ΗΠΑ: Αυτή είναι η Δέλτα, στην οποία αντιστοιχεί το 99% των κρουσμάτων.

Σημειώνεται πως η μετάλλαξη Μ έχει εντοπιστεί και στην Ελλάδα.

Τι είναι η μετάλλαξη/ παραλλαγή Μ;

Γνωστή ως παραλλαγή Β.1.621, πρωτοεντοπίστηκε στην Κολομβία τον Ιανουάριο και πλέον έχει καταχωρηθεί ως μία από τις παραλλαγές ενδιαφέροντος (Variants of Interest) από τον ΠΟΥ. Αυτό σημαίνει πως, ενώ ο ΠΟΥ τη θεωρεί ως άξια ειδικής παρατήρησης, θεωρείται μικρότερο πιθανό πρόβλημα από τα στελέχη Δέλτα ή Άλφα του ιού, που έχουν χαρακτηριστεί παραλλαγές ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern) λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς τους. Είναι η πρώτη που εισάγεται στη λίστα από τον Ιούνιο, όταν είχε μπει η Λάμδα.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική αναφορά του ΠΟΥ, η Μ έχει καταχωρηθεί ως παραλλαγή «ενδιαφέροντος» επειδή διαθέτει μια σειρά μεταλλάξεων που υποδεικνύουν «πιθανές ιδιότητες αποφυγής ανοσίας» που πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω.

Τι θα μπορούσε να σημαίνει για τα εμβόλια;

Η επιδημιολογική αναφορά του ΠΟΥ λέει πως προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι η Μι θα μπορούσε να είναι ανθεκτικότερη στα αντισώματα.

Ποιες άλλες παραλλαγές/ μεταλλάξεις είναι υπό παρακολούθηση από τον ΠΟΥ;

Όπως προαναφέρθηκε, είναι η πέμπτη παραλλαγή ενδιαφέροντος που καταγράφεται από τον ΠΟΥ, και υπάρχουν άλλες τέσσερις πιο σοβαρές παραλλαγές ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).

Και οι εννιά έχουν λάβει γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Οι παραλλαγές ενδιαφέροντος είναι οι Ήτα, Γιώτα, Κάππα, Λάμδα, Μι. Οι τέσσερις παραλλαγές ειδικού ενδιαφέροντος, που θεωρείται πως όντως μπορούν να επιδεινώσουν την πανδημία, είναι οι Άλφα (βρετανική), η Βήτα (νοτιοαφρικανική), η Γάμμα (βραζιλιάνικη) και η Δέλτα (ινδική).

Με πληροφορίες από Newsweek


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ