Bραζιλία: Οπαδοί του Μπολσονάρο συγκρούονται με την αστυνομία πριν από τη συγκέντρωση στη Μπραζίλια


Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στη Βραζιλία καθώς οι δεξιοί διαδηλωτές που στηρίζουν τον Μπολσονάρο, επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικο κλοιό και να προχωρήσουν προς το Κογκρέσο.

Ημέρα κρίσης η σημερινή για τη μεγαλύτερη δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής, με τους αναλυτές να εκφράζουν φόβους για τις διαστάσεις που μπορεί να πάρουν οι συγκεντρώσεις οπαδών του προέδρου Ζαϊρ Μπολσονάρο σε όλη τη χώρα. Το κλίμα που έχει καλλιεργήσει ο ακροδεξιός, λαϊκιστής ηγέτης έχει πυροδοτήσει σενάρια περί πιθανής αντιγραφής των φονικών επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Πλάνα που δημοσίευσε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Metrópoles με έδρα τη Μπραζίλια έδειξαν τη στρατιωτική αστυνομία να χρησιμοποιεί σπρέι πιπεριού για να αποκρούσει ένα πλήθος ενθουσιασμένων «Bolsonaristas» τα ξημερώματα της Τρίτης.

Αξιωματικοί φαίνεται να παλεύουν με διαδηλωτές που προσπαθούσαν να σπάσουν τον αποκλεισμό της αστυνομίας στη λεωφόρο που οδηγεί στο Κογκρέσο, με φορτηγά με την κίτρινη και πράσινη σημαία της Βραζιλίας.

Σε άλλα πλάνα αστυνομικός εμφανίζεται να τραβάει το όπλο του σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τον όχλο καθώς οι υποστηρικτές του Μπολσονάρο απειλούν να εισβάλουν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Σε ένα βίντεο ακούγεται ένας υποστηρικτής του Μπολσονάρο να χτυπάει αστυνομικούς, επειδή έκλεισαν το δρόμο των διαδηλωτών. «Ο Θεός θα σε κάνει να πληρώσεις για αυτό. Εσείς οι κομμουνιστές!» φωνάζει.

Οι διαδηλώσεις της Τρίτης για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας γίνονται μετά από προτροπή του ηγέτη της Βραζιλίας σε μια προφανή επίδειξη ισχύος, στη χειρότερη στιγμή της προεδρίας του από τον Ιανουάριο του 2019.

Πολλοί πολίτες φοβούνται οτι η βία θα επικρατήσει καθώς σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Μπολσονάρο βγαίνουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν έναν ηγέτη που καταρρέει δημοσκοπικά, μετά από μία σειρά σκανδάλων διαφθοράς και μία ανεπαρκή διαχείριση της πανδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερους από 580.000 ανθρώπους.

Αναλυτές μάλιστα προειδοποιούν ότι με την υποστήριξη του στρατού ο Μπολσονάρο θα μπορούσε να προετοιμάσει πραξικόπημα, με το οποίο θα διεύρυνε τις εξουσίες του, μπλοκάροντας τους δημοκρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας.

Οι υποστηρικτές του χθες τον καλούσαν δημόσια να κάνει αυτό ακριβώς, καθώς συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια, εν αναμονή της ομιλίας του.
Ακροδεξιοί διαδηλωτές ζητούσαν μεταξύ άλλων τη διάλυση του Ανώτατου δικαστηρίου και του Κογκρέσου.

Το Σάββατο, ο Μπολσονάρο, ο οποίος φημίζεται για τον θαυμασμό του στους αυταρχικούς ηγέτες και τη δικτατορία της Βραζιλίας προειδοποίησε ότι επίκειται πολιτική «ρήξη».

Εκτός από το συλλαλητήριο στη Μπραζίλια, μια δεύτερη μαζική συγκέντρωση πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στην οικονομική πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Σάο Πάολο.

Μικρότερες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε άλλες πόλεις, ενώ ορισμένες αντιπολιτευτικές ομάδες προγραμματίζουν επίσης πορείες, εντείνοντας την ανησυχία για συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Μπολσονάρο «προσπαθεί σκόπιμα να πυροδοτήσει τη βία προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από την άθλια προεδρία του» έγραψε η εφημερίδα O Globo. «Πολλοί πρόεδροι καταφεύγουν σε συγκρούσεις στο εξωτερικό για να αυξήσουν τη δημοτικότητά τους. Ελλείψει εξωτερικών εχθρών, ο Μπολσονάρο υποκινεί έναν εσωτερικό πόλεμο, ώστε η Βραζιλία να ξεχάσει την απόλυτη ανικανότητά του», ανέφερε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ