ΗΠΑ Lilly κορωνοϊός: Αποτελεσματική κατά της δέλτα, η θεραπεία αντισωμάτων Eli Lilly-Διανομή σε πανεθνικό επίπεδο

Ο συνδυασμός δύο συνθετικών αντισωμάτων – bamlanivimab και etesevimab – για την νόσο Covid, της φαρμακευτικής εταιρείας Lilly επιστρέφει σε περισσότερες από 20 πολιτείες της Αμερικής, καθώς οι ομοσπονδιακές αρχές επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά τoυ κατά της κυρίαρχης παραλλαγής δέλτα.

Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ ανέφεραν ότι το φάρμακο της Lilly “μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις πολιτείες, τις περιοχές και τις δικαιοδοσίες των ΗΠΑ” με βάση τα δεδομένα σχετικά με τις παραλλαγές του ιού που κυκλοφορούν σε εθνικό επίπεδο. Δεδομένου ότι ο συνδυασμός της Eli Lilly αναμένεται να είναι αποτελεσματικός κατά της παραλλαγής δέλτα – και με την ινδική μετάλλαξη να είναι πλέον κυρίαρχη στις Ηνωμένες Πολιτείες – οι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν ξανά τη διανομή του φαρμάκου.

Σημειώνεται ότι η χρήση του συνδυασμού αντισωμάτων της Lilly διεκόπη λόγω ανησυχιών για μη αποτελεσματικότητά της κατά μεταλλαγμένων στελεχών που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, προκαλώντας ένα μεγάλο πλήγμα στις πωλήσεις του προγράμματος θεραπείας αντισωμάτων της φαρμακευτικής, το οποίο είχε κέρδη που υπερέβησαν τα 800 εκατομμύρια δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021. Μετά τη διακοπή, οι πωλήσεις για τα αντισώματα Covid της Lilly μειώθηκαν στα 149 εκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Τώρα, μελέτες αποδεικνύουν ότι τα φάρμακα της Lilly μπορoύν να είναι αποτελεσματικά ενάντια στη μετάλλαξη δέλτα, η οποία έχει πυροδοτήσει ένα νέο κύμα λοιμώξεων, νοσηλειών και θανάτων.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι είχαν εγκρίνει τη χορήγηση των φαρμάκων σε περισσότερες από 20 πολιτείες με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τις παραλλαγές διασποράς.

Εντωμεταξύ, η πολύμηνη διακοπή της Lilly δημιούργησε ένα άνοιγμα στην αγορά για την φαρμακευτική εταιρεία Regeneron. Με την κυρίαρχη θέση του στην αγορά, ο συνδυασμός της Regeneron κέρδισε 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Από τότε, το φάρμακο έχει μεγάλη ζήτηση σε πολιτείες όπως το Τέξας και η Φλόριντα, οι οποίες κατέγραψαν έξαρση του ιού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εκτός από τις Lilly και Regeneron, οι εταιρείες GlaxoSmithKline και Vir Biotechnology έχουν επίσης λάβει άδεια από τον FDA για το μονοκλωνικό αντίσωμά τους sotrovimab. Αυτές οι εταιρείες δεν έχουν συμφωνία προμήθειας με τις ΗΠΑ, αλλά οι παραγγελίες έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε εκπρόσωπος της GSK νωρίτερα τον Αύγουστο.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here