Τρόφιμα Αφγανιστάν: Στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής «καταστροφής» λόγω επισιτιστικής ανασφάλειας


 Τρόφιμα Αφγανιστάν:Το Αφγανιστάν στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής «καταστροφής», προειδοποιεί το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων  – Το ένα τρίτο του Αφγανιστάν αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια εν μέσω της εξαγοράς των Ταλιμπάν, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών (WFP). Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της επικείμενης κρίσης, ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών WFP David Beasley δήλωσε στο Fox News ότι ο οργανισμός του προσπαθεί να συγκεντρώσει 200 ​​εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2021. “Εάν δεν προθέσουμε το φαγητό που χρειαζόμαστε σε εκείνες τις δύσκολες περιοχές που δεν μπορείτε να φτάσετε μόλις έρθει ο χειμώνας … θα μπορούσαμε να έχουμε μια καταστροφή”, είπε ο Beasley.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι το μισό Αφγανιστάν στηρίζεται σε ανθρωπιστική βοήθεια με κάποια μορφή για την επιβίωση. Ο Μπέσλεϊ, κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με εκπροσώπους των Ταλιμπάν στη Ντόχα του Κατάρ, για να συζητήσουν πώς θα ξεκινήσουν και πάλι οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Οι συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν ως “θετικές”. Μέχρι στιγμής, οι Ταλιμπάν έχουν επιτρέψει στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών WFP να προχωρήσει το έργο του, προσφέροντας ακόμη και προστασία στα αεροσκάφη και τις αποθήκες της οργάνωσης. “Πρέπει να συνεργαστούμε με όποιον ελέγχει τις γεωγραφικές περιοχές όπου οι άνθρωποι υποφέρουν”, είπε ο Beasley. «Αυτή είναι η ευθύνη μας».

Την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2020, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών WFP κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης 2020 για τις προσπάθειές του να καταπολεμήσει την πείνα και την επισιτιστική ανασφάλεια σε όλον τον κόσμο.

Ο Beasley συναντήθηκε επίσης με την ηγεσία του γειτονικού Πακιστάν και τον πρωθυπουργό Imran Khan. Στο Twitter, χαρακτήρισε την ηγεσία του Χαν «κρίσιμη» για να φέρει ειρήνη, σταθερότητα και ελπίδα στον λαό του Αφγανιστάν. Εν μέσω συνεχιζόμενων απειλών από ομάδες όπως το ISIS-K και η Αλ Κάιντα, ο Beasley επεσήμανε ότι η χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των χωρών της περιοχής. Εξήγησε ότι είναι πολύ φθηνότερο να παρέχουμε επισιτιστική βοήθεια παρά να χειριστούμε έναν πληθυσμό που ριζοσπαστικοποιείται ενώ παλεύει για επιβίωση. “Χρησιμοποιούν το φαγητό ως όπλο στρατολόγησης και όπλο πολέμου”, πρόσθεσε ο Μπέσλι. «Χρησιμοποιούμε το φαγητό ως όπλο ειρήνης, όπλο ελπίδας».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ