Προειδοποίηση ΟΗΕ: Η Αυστραλία λέει ότι ο άνθρακας θα παραμείνει μέρος της οικονομίας της πολύ περισσότερο από το 2030

Προειδοποίηση ΟΗΕ: Ο άνθρακας θα είναι ένας σημαντικός συντελεστής στην οικονομία της Αυστραλίας, «πολύ μετά το 2030», δεδομένης της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης, δήλωσε ο υπουργός πόρων της χώρας τη Δευτέρα, μία ημέρα αφότου ένας απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τη χώρα να σταματήσει σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα. Σε ομιλία του στην Καμπέρα την Κυριακή, ο Σέλβιν Χαρτ, ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα πρέπει να αυξήσει τις προσπάθειές της για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, διαφορετικά η κλιματική αλλαγή θα βλάψει δραματικά την οικονομία της χώρας, αναφέρει το Reuters.

Ο Χαρτ είπε ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση θα πρέπει να “αδράξει τη στιγμή” και να στραφεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Εάν ο κόσμος δεν καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα, η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει όλεθρο στην αυστραλιανή οικονομία: από τη γεωργία στον τουρισμό και ακριβώς στον τομέα των υπηρεσιών», είπε. Η εξάρτηση της Αυστραλίας στην ενέργεια από άνθρακα έχει καταστήσει τη χώρα έναν από τους μεγαλύτερους κατά κεφαλήν εκπεμπτές άνθρακα στον κόσμο. Ωστόσο, η συντηρητική κυβέρνηση συνέχισε να υποστηρίζει τις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Scott Morrison ότι η Αυστραλία βρίσκεται σε μια πορεία προς καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με το Euro News.

Σε δήλωσή του τη Δευτέρα, ο υπουργός πόρων και νερού της Αυστραλίας, Κιθ Πιτ, σε έντονη επίπληξη, είπε ότι τα τελευταία στοιχεία για τις εξαγωγές δείχνουν ότι «οι αναφορές για τον επικείμενο θάνατο του άνθρακα είναι υπερβολικές και ότι το μέλλον του εξασφαλίζεται πολύ μετά το 2030». «Το μέλλον αυτής της ζωτικής σημασίας βιομηχανίας θα αποφασιστεί από την Αυστραλιανή Κυβέρνηση και όχι από έναν ξένο φορέα που θέλει να την κλείσει, κοστίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και δισεκατομμύρια δολάρια εξαγωγής για την οικονομία μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση 360 λέξεων.

“Η κατανάλωση άνθρακα σε όλη την Ασία προβλέπεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να αυξηθεί την επόμενη δεκαετία για να καλύψει τις ενεργειακές απαιτήσεις χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Κορέα”, δήλωσε ο Πιτ. «Η Αυστραλία πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ικανοποίηση αυτής της ζήτησης. Ο άνθρακας θα συνεχίσει να παράγει δισεκατομμύρια δολάρια σε δικαιώματα και φόρους για πολιτειακές και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις και θα απασχολεί άμεσα πάνω από 50.000 Αυστραλούς». Η Αυστραλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα στον κόσμο και από τα 176 νέα έργα άνθρακα στον κόσμο, 79 από αυτά βρίσκονται στην Αυστραλία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Βάση Δεδομένων Ορυχείων της Fitch Solutions.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here