Συντάξεις: Τα «κλειδιά» για την εξαγορά της θητείας

Η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας για σύνταξη θεωρείται πλέον ασύμφορη για τους περισσότερους άνδρες ασφαλισμένους. Η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας προκειμένου να αυξηθεί η ανταποδοτική σύνταξη, συμφέρει περισσότερο όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και έως 40, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η απόσβεση του κόστους μπορεί να φθάνει και τα 20 έτη. 

Τονίζεται ότι ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας είναι ο μόνος πλασματικός χρόνος που μπορεί να ληφθεί υπόψη και να συνυπολογισθεί σε οποιαδήποτε κατηγορία συνταξιοδότησης ανδρών. «Κλειδί» για το τελικό ποσό εξαγοράς αποτελεί ο τελευταίος μισθός κατά την αίτηση συνταξιοδότησης, καθώς και ο συνολικός αριθμός των μηνών που θέλει να αναγνωρίσει ο ενδιαφερόμενος.

Με τον ν.4387/2016 τα έτη συντάξιμης υπηρεσίας αυξάνουν την ανταποδοτική σύνταξη. Δεδομένου των χαμηλών συντάξεων που προκύπτουν με τον συγκεκριμένο νόμο, όσο περισσότερα συντάξιμα έτη έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα πάρει. Ειδικά με τον νέο ν.4670/2020, το μέγιστο του συνολικού συντελεστή αναπλήρωσης επιτυγχάνεται επί της ουσίας, με την συμπλήρωση 40 συντάξιμων ετών. Ενώ δηλαδή, από τα 36 έτη ασφάλισης μέχρι τα 40 ο συντελεστής αναπλήρωσης αυξάνεται κατά 2,55% ανά έτος, μετά τα 40 έτη, ο συντελεστής αυξάνεται μόνο κατά 0,5% το έτος . Αρα, πέραν της αύξησης των μέσω συντάξιμων αποδοχών ο στόχος του κάθε υπαλλήλου προκειμένου να μεγιστοποιήσει τη σύνταξή του θα πρέπει να είναι η συμπλήρωση των 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας

Οπως τονίζουν ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση αυτό που πρέπει να υπολογισθεί είναι το κόστος εξαγοράς σε σχέση με τη συνταξιοδοτική ωφέλεια. Πρέπει δηλαδή να υπολογισθεί ποιο είναι το χρονικό διάστημα στο οποίο θα αποσβέσει τη δαπάνη εξαγοράς στην οποία έχει υποβληθεί.

Να σημειωθεί πως το δικαίωμα αναγνώρισης στρατιωτικής υπηρεσίας έχει καταργηθεί για τους ήδη συνταξιούχους, καθώς και για τα μέλη της οικογένειας του ασφαλισμένου, σε περίπτωση θανάτου. Οι δε ασφαλισμένοι που θέλουν να αναγνωρίσουν τη στρατιωτική τους θητεία πρέπει να γνωρίζουν ότι στις περιπτώσεις διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει µόνο στο ένα Ταμείο τον χρόνο στρατιωτικής θητείας. Η επιλογή είναι δική του, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το τελευταίο Ταμείο στο οποίο έχει ασφαλιστεί.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here