Αθλητισμός: Η σημασία των διατάσεων για την υγεία των αρθρώσεων [vid]

“Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι οι διατάσεις πρέπει να γίνονται σε τακτική βάση. Θα πρέπει να εκτελούνται καθημερινά”, λέει ο Ντέιβιντ Νόλαν, φυσιοθεραπευτής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης που συνδέεται με το Χάρβαρντ.

Γιατί το στρέτσινγκ είναι σημαντικό

Το στρέτσινγκ διατηρεί τους μύες ευέλικτους, δυνατούς και υγιείς και χρειαζόμαστε αυτήν την ευελιξία για να διατηρήσουμε ένα εύρος κίνησης στις αρθρώσεις. Χωρίς αυτό, οι μύες συστέλλονται και σφίγγονται. Στη συνέχεια, όταν πρέπει να ενεργοποιηθούν, είναι αδύναμοι. Αυτό σας θέτει σε κίνδυνο για πόνο στις αρθρώσεις, καταπόνηση και μυϊκή βλάβη.

Για παράδειγμα, αν είστε καθισμένοι σε μια καρέκλα όλη την ημέρα, αυτό οδηγεί σε σφιχτούς βραχίονες στο πίσω μέρος του μηρού. Αυτό μπορεί να σας δυσκολέψει στο να επεκτείνετε το πόδι σας ή να ισιώσετε το γόνατό σας, γεγονός που εμποδίζει το περπάτημα. Ομοίως, όταν ξαφνικά καλούνται σφιγμένοι μύες να ανταποκριθούν σε μια έντονη δραστηριότητα που τους τεντώνει, όπως το τένις, μπορεί να υποστούν βλάβη από το ξαφνικό τέντωμα. Οι τραυματισμένοι μύες μπορεί να μην είναι αρκετά ισχυροί για να στηρίξουν τις αρθρώσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό των αρθρώσεων.

Το τακτικό στρέτσινγκ διατηρεί τους μύες μακρείς και ευέλικτους και αυτό σημαίνει ότι η άσκηση “δεν θα ασκήσει υπερβολική δύναμη στον ίδιο τον μυ”, λέει ο Nolan. Οι υγιείς μύες βοηθούν επίσης ένα άτομο με προβλήματα ισορροπίας να αποφύγει τις πτώσεις.

Ο Νόλαν επισημαίνει ότι δεν χρειάζεται να τεντώνσετε κάθε μυ του σώματος. “Οι περιοχές που είναι κρίσιμες για την κινητικότητα είναι στα κάτω άκρα: οι γάμπες, οι βραχίονες, οι καμπτήρες του ισχίου στη λεκάνη και οι τετρακέφαλοι στο μπροστινό μέρος του μηρού”. Το στρέντσινγκ των ώμων, του λαιμού και της μέσης είναι επίσης ευεργετικό. Στοχεύστε σε ένα πρόγραμμα καθημερινών διατάσεων ή τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Βρείτε έναν φυσιοθεραπευτή που μπορεί να αξιολογήσει τη μυϊκή σας δύναμη και να προσαρμόσει ένα πρόγραμμα διατάσεων που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Εάν έχετε χρόνιες παθήσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον ή η αρθρίτιδα, θα θελήσετε να συζητήσετε το σχήμα των διατάσεων με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ