Ο ΣΥΡΙΖΑ χτυπάει την «ανέμελη» κυβέρνηση με το τσουχτερό ηλεκτρικό ρεύμα


Να φέρει τη κυβέρνηση σε δύσκολη θέση πάνω στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου προσπαθεί να αναδείξει την ολιγωρία της «ανέμελης» κυβέρνησης, που ενώ έβλεπε το πρόβλημα να θεριεύει, έκλεινε τα μάτια της εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων εμμονών της.

Το θέμα της αύξησης των τιμών δεν αποκλειστικά ελληνικό. Και αυτό το αναγνωρίζουν και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκείνο που, όμως, τονίζουν σε κάθε ευκαιρία είναι πως στην Ελλάδα οι αυξήσεις αυτές είναι οι μεγαλύτερες από όλη την Ευρώπη, κάτι που κατά τη γνώμη τους είναι εντελώς αδικαιολόγητο. Οι αυξήσεις στο ρεύμα αποτελούν το νούμερο ένα παράδειγμα. Όχι μόνο για το προφανές, ότι δεν μπορεί να ζήσει κάποιος χωρίς αυτό, αλλά και γιατί συμπαρασύρει σχεδόν όλα τα προϊόντα στην αγορά.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει να αφήνει αρρύθμιστη της αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για να κάνουν «πάρτι» κάποιοι λίγοι, κάτι το οποίο είχαν, όπως σημειώσει, επισημάνει από την πρώτη στιγμή. Το αποτέλεσμα αυτής της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η Ελλάδα να αποτελεί μία εκ των «πρωταθλητών» ακρίβειας στο ρεύμα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Όπως τονίζουν, η κυβέρνηση επέδειξε ανοχή σε φαινόμενα αισχροκέρδειας, που παρατηρήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2020, εν μέσω πανδημίας, όταν η χονδρική τιμή ρεύματος είχε καταρρεύσει και οι προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, πωλούσαν ακόμη και τέσσερις (4) φορές πάνω από τη χονδρική τιμή. Τον Απρίλιο του 2020, είχε φτάσει στα 28 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η ΔΕΗ πουλούσε 110 ευρώ, κάτι που αποτελεί ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ, όπως και ο εξαπλασιασμός των αμοιβών των «γαλάζιων» παιδιών στη ΔΕΗ.

Για να στηρίξει την επιχειρηματολογία ως προς τις κυβερνητικές ευθύνες, ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος, υπενθύμισε πως τέλος, ότι η τιμή ηλεκτρισμού την περίοδο 2015-2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν αυξήθηκε ούτε κατά ένα ευρώ αλλά μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 12%, ενώ η ΔΕΗ, κόντρα στην καταστροφολογία, επιτελούσε τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο ως πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος.

Από τη πλευρά του, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να στήσει ένα success story στην ΔΕΗ αυξάνοντας τις τιμές του ρεύματος σε βάρος των καταναλωτών και του συνόλου της οικονομίας». Και συμπλήρωσε ότι «απαιτείται ρύθμιση και σοβαρός έλεγχος στην για την πάταξη της αισχροκέρδειας», όπως και «ανασχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών και όχι των γαλάζιων ‘golden boys’».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ