Βιταμίνη D: Από ποιες μορφές καρκίνου προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό

Βιταμίνη D: Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών και στη μυϊκή δύναμη. Μελέτες έχουν αναδείξει τον ρόλο της και στην προστασία από κάποιες μορφές καρκίνου. Ιαπωνική μελέτη ανέλυσε δείγματα αίματος από 34.000 ενήλικες, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 16 χρόνια κατά μέσο όρο. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με τα επίπεδα βιταμίνης D που είχαν στο αίμα τους.

Από τις τέσσερις ομάδες συμμετεχόντων, αυτή που είχε τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D φάνηκε να διατρέχει 22% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσει οποιαδήποτε μορφή καρκίνου συγκριτικά με την τελευταία ομάδα, δηλαδή αυτή με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.

Εξετάζοντας σε δεύτερο χρόνο συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν τα εξής:

Εντυπωσιακή διαπιστώθηκε πως ήταν η προστασία που προσφέρει η βιταμίνη D έναντι του καρκίνου στο συκώτι. Η ομάδα με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D φάνηκε να έχει περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες για καρκίνο στο συκώτι σε σύγκριση με την τελευταία ομάδα συμμετεχόντων.

Στον καρκίνο του πνεύμονα

Στον ορθοκολικό καρκίνο

Στον καρκίνο του προστάτη

Μικρότερη έως και αμφίβολη φάνηκε να είναι η επίδραση της βιταμίνης D στον καρκίνο του μαστού (πριν ή μετά την εμμηνόπαυση)

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here