Αθλητισμός: 3 είδη άσκησης που ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία [vid]

Η σωματική δραστηριότητα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την καλή υγεία της καρδιάς. Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά σας εργαλεία για την ενίσχυση του καρδιακού μυός, τη διατήρηση του βάρους σας υπό έλεγχο και την αποτροπή της βλάβης της αρτηρίας από υψηλή χοληστερόλη, υψηλό σάκχαρο και υψηλή αρτηριακή πίεση που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επίσης για την καλή φυσική κατάσταση απαιτούνται διαφορετικοί τύποι άσκησης. “Η αερόβια άσκηση και η προπόνηση με αντίσταση είναι τα πιο σημαντικά προγράμματα για την υγεία της καρδιάς”, λέει ο Φυσιολόγος Άσκησης Kerry J. Stewart, από το Johns Hopkins. “Παρόλο που η ευελιξία δεν συμβάλλει άμεσα στην υγεία της καρδιάς, είναι ωστόσο σημαντική γιατί παρέχει μια καλή βάση για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της αερόβιας προπόνησης και των ασκήσεων δύναμης”, επισημαίνει.

  • Αερόβια άσκηση

Τι κάνει: Η αερόβια άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία, η οποία οδηγεί σε μειωμένη αρτηριακή πίεση και καρδιακό ρυθμό, λέει ο Στιούαρτ. Η αερόβια άσκηση μειώνει επίσης τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και, εάν ζείτε ήδη με διαβήτη, σας βοηθά να ελέγχετε τη γλυκόζη στο αίμα σας.

Ιδανικά συνίστανται τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα.

Παραδείγματα αερόβιας άσκησης: Γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, ποδηλασία, τένις.

  • Προπόνηση αντίστασης (δύναμης)

Τι κάνει: Η προπόνηση με αντιστάσεις έχει πιο συγκεκριμένη επίδραση στη σύνθεση του σώματος, λέει ο Στιούαρτ. Για άτομα με περίσσειο σωματικό λίπος (συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού λίπους, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις), μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του λίπους. Η έρευνα δείχνει ότι ένας συνδυασμός αερόβιας άσκησης και προπόνησης με αντίσταση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης και στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Συνίστανται τουλάχιστον δύο μη συνεχόμενες ημέρες την εβδομάδα προπόνησης με αντιστάσεις, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητικής Ιατρικής.

Παραδείγματα άσκησης με αντιστάσεις: Άσκηση με ελεύθερα βάρη (όπως βαράκια ή μπάρα), με ζώνες ή μηχανήματα αντίστασης ή μέσω ασκήσεων αντίστασης του σώματος, όπως push-ups, squats και chin-ups.

  • Διατάσεις, Ευελιξία και Ισορροπία

Τι κάνουν: Οι προπονήσεις ευελιξίας, όπως το τέντωμα, δεν συμβάλλουν άμεσα στην υγεία της καρδιάς. Αυτό που κάνουν είναι να ωφελούν τη μυοσκελετική υγεία, η οποία σας επιτρέπει να παραμένετε ευέλικτοι και να προλάβετε τους πόνους στις αρθρώσεις, τις κράμπες και άλλα μυϊκά προβλήματα.

Εάν έχετε ένα καλό μυοσκελετικό υπόβαθρο, αυτό σας επιτρέπει να κάνετε τις ασκήσεις που ενισχύουν την καρδιά σας.  Ως μπόνους, οι ασκήσεις ευελιξίας και ισορροπίας βοηθούν στη διατήρηση της σταθερότητας και αποτρέπουν τις πτώσεις, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Συνίστανται διατάσεις, κάθε μέρα και πριν και μετά από άλλη άσκηση.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here