Πανδημία Παραλλαγή Δέλτα: Μπορούν τα παιδιά να έχουν «μακρά COVID» μετά από μόλυνση από κορωνοϊό;


Πανδημία Παραλλαγή Δέλτα: Η “μακρά COVID” είναι λιγότερο συνηθισμένη στα παιδιά από τους ενήλικες Μπορούν τα παιδιά να έχουν «μακρά COVID» μετά από μόλυνση από κορωνοϊό; Ναι, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι είναι λιγότερο πιθανό από τους ενήλικες να επηρεαστούν από συμπτώματα που επιμένουν, υποτροπιάζουν ή ξεκινούν ένα μήνα ή περισσότερο μετά τη μόλυνση. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν ανάλογα με το πόσο συχνά εμφανίζονται τα συμπτώματα που είναι γνωστά ως μακρά COVID-19 στα παιδιά.

Μια πρόσφατη δημοσίευση μελέτης στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι περίπου το 4% των μικρών παιδιών και των εφήβων είχαν συμπτώματα περισσότερο από ένα μήνα μετά τη μόλυνση. Η κόπωση, οι πονοκέφαλοι και η απώλεια της όσφρησης ήταν από τα πιο συνηθισμένα παράπονα και τα περισσότερα εξαφανίστηκαν μετά δύο μήνες. Τα παιδιά μπορεί να έχουν «μακρά COVID», αλλά είναι λιγότερο πιθανό να έχουν επίμονα συμπτώματα όπως οι ενήλικες. Ο βήχας, ο θωρακικός πόνος και η ομίχλη του εγκεφάλου είναι μεταξύ άλλων μακροπρόθεσμων συμπτωμάτων που εντοπίζονται μερικές φορές στα παιδιά και μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και μετά από ήπιες λοιμώξεις ή χωρίς αρχικά συμπτώματα.

Ορισμένες μελέτες έχουν βρει υψηλότερα ποσοστά επίμονων συμπτωμάτων από ό,τι στη βρετανική μελέτη, αλλά τα παιδιά πιστεύεται ότι επηρεάζονται λιγότερο συχνά από τους ενήλικες. Περίπου το 30% των ενηλίκων ασθενών με COVID-19 αναπτύσσουν μακροπρόθεσμα συμπτώματα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι τι προκαλεί τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει βλάβη οργάνων που προκαλείται από την αρχική μόλυνση.

Ή θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα του ιού και της φλεγμονής που παρατείνονται στο σώμα. Τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν άλλα σπάνια προβλήματα μετά από μια αρχική μόλυνση από κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής της καρδιάς ή μιας κατάστασης γνωστής ως φλεγμονώδες σύνδρομο πολλών συστημάτων. Αυτό περιλαμβάνει πυρετό και φλεγμονή που επηρεάζουν διαφορετικά μέρη του σώματος, μεταξύ άλλων πιθανών συμπτωμάτων. Τα προσβεβλημένα παιδιά πρέπει γενικά να νοσηλευτούν, αλλά τα περισσότερα αναρρώνουν.

Μια παρόμοια κατάσταση μπορεί να συμβεί σε ενήλικες. Η ταχεία εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής δέλτα έχει κάποιους γιατρούς να ανησυχούν για το ενδεχόμενο μεγαλύτερου αριθμού παιδιών να κινδυνεύουν για μακροχρόνια COVID-19 και αυτές τις άλλες καταστάσεις. Λόγω των πιθανών μακροπρόθεσμων συνεπειών, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά παρακολούθηση επισκέψεων γιατρού αφού τα παιδιά αναρρώσουν από μια αρχική μόλυνση από κορωνοϊό.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ