«Φωτιά» ανατιμήσεων καίει τον οικογενειακό προϋπολογισμό – «Κυνήγι» για τις χαμηλότερες τιμές


Βαρύς αναμένεται να είναι ο φετινός χειμώνας από το «τσουνάμι» ανατιμήσεων που αναμένεται να αυξήσει ακόμα περισσότερο τις ήδη τσιμπημένες τιμές σε βασικά αγαθά όπως τρόφιμα ρεύμα, αλλά ακόμη και σε προϊόντα όπως ηλεκτρικές συσκευές 

Το κύμα ανατιμήσεων έχει ήδη πυροδοτήσει άγρια πολιτική κόντρα με την αντιπολίτευση να εκτοξεύει πυρά κατά της κυβέρνησης, ενώ η τελευταία διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να μείνει άπραγη φέρνοντας άμεσα μέτρα στήριξης προς επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Μέρος των νέων μέτρων αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτό το Σάββατο (11/9) από την ΔΕΘ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, «θα υπάρχουν μέτρα και εξαγγελίες για το σύνολο της κοινωνίας».

Αυξημένη ήδη είναι η κίνηση στις λαϊκές αγορές καθημερινά στις γειτονιές της Αθήνας όπου οι νοικοκυρές φαίνεται να προτιμούν. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που παίρνουν τα απολύτως απαραίτητα πλέον, λίγο πριν μαζευτούν οι πάγκοι προκειμένου να πάρουν τα τρόφιμα σε όσο πιο χαμηλή τιμή γίνεται. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και στις ντομάτες αλλά και στα φασολάκια έχει καταγραφεί αύξηση έως και 80%, ενώ τα λαχανικά 21,5% και τα φρούτα 4,2%.

Από τον Απρίλιο κιόλας, πολλές κατηγορίες τροφίμων έχουν πάρει την ανηφόρα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα, η φέτα να έχει παρουσιάσει αύξηση 39,1%, το γάλα (ενός λίτρου) 22,1%, ενώ το ψωμί έχει εκτοξευτεί κατά 33%.

Βασικά προϊόντα που δεν μπορούν να λείπουν από το τραπέζι της νοικοκυράς και την καθημερινή διατροφή, όπως το ψωμί, το αλεύρι, το γάλα, το τυρί και το λάδι έχουν σημειώσει αύξηση πάνω από 20% τις τελευταίες 180 ημέρες, ενώ στα ύψη κινούνται και οι τιμές καυσίμων και τιμολογίων ρεύματος.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε πως από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Αυγούστου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2020 προέκυψε αύξηση 1,9%, έναντι μείωσης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση των τιμών τον Αύγουστο του 2021 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020 οφείλεται στις ανατιμήσεις στις εξής κατηγορίες :

  • 6,7% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 4,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
  • 3,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, μοσχάρι, χοιρινό, γιαούρτι.
  • 0,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία, εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ