11η Σεπτεμβρίου: Οι αριθμοί της τραγωδίας που πάγωσε τον κόσμο – Δείτε το Infographic


Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, ο κόσμος άλλαξε. Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που «πλήγωσαν» την Αμερική, ένα απο τα πλέον τραυματικά γεγονότα του αιώνα.

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, 19 μέλη της Αλ Κάιντα κατέλαβαν τέσσερα αεροπλάνα με στόχο να πλήξουν οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά σύμβολα των ΗΠΑ. Μέσα σε λίγες ώρες οι πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου μετατράπηκαν σε ένα σωρό από σκόνη και σίδερα, το Πεντάγωνο δέχτηκε ισχυρό πλήγμα και σχεδόν 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Όταν έσβησαν οι φωτιές και το τοπίο καθάρισε, είχε αναδυθεί ένας νέος κόσμος. Από τις στάχτες και τα συντρίμμια γεννιόταν μία νέα Αμερική: μια κοινωνία που προσδιοριζόταν πλέον από τις πληγές της και χαρακτηριζόταν από μια νέα πραγματικότητα «μια σκιά που σκοτείνιασε ακόμη περισσότερο τις τελευταίες ημέρες από την αναζωπύρωση της φονταμενταλιστικής ισλαμιστικής κυριαρχίας στη μακρινή γη που εμπνεύστηκε τις επιθέσεις» όπως ανέφερε το δίκτυο ABC, συνοδεύοντας, ένα από τα πολλά ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν αυτές τις μέρες για τις επιθέσεις.

Είκοσι χρόνια μετά -και ενώ περισσότερα από 70 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες γεννήθηκαν έκτοτε – η κληρονομιά της 11ης Σεπτεμβρίου παραμένει. Από την αυξημένη ασφάλεια σε πτήσεις και αεροδρόμια, και την αστυνόμευση μέχρι τα κομμάτια της καθημερινότητας που άλλαξαν για πάντα εντός και εκτός ΗΠΑ, είναι αδύνατο να εντοπιστεί κάτι που παραμένει ανέγγιχτο και ανεπηρέαστο από εκείνη την τρομακτική Tρίτη του 2001.

Οι οικογένειες των θυμάτων βασανίζονται από αναπάντητα, θεμελιώδη ερωτήματα για την τραγωδία και τους υπευθύνους της. Και οι θεωρίες συνωμοσίας εξακολουθούν να οργιάζουν. Σε πολλούς Αμερικανούς, η 11η Σεπτεμβρίου πυροδότησε επίσης μια επιθυμία για αντίποινα.

Η κυβέρνηση Μπους επικαλέστηκε την «11η» για να ξεκινήσει τους πολέμους στο Αφγανιστάν, όπου είχε την έδρα της η Αλ Κάιντα και το Ιράκ, το οποίο δεν είχε σχέση με τις επιθέσεις. Είκοσι χρόνια αργότερα, ο κόσμος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες.

Το ζήτημα της ευθύνης δεν είναι το μόνο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο. Για εκατοντάδες οικογένειες, τα λείψανα των αγαπημένων τους δεν βρέθηκαν ποτέ – προσθέτοντας ένα επιπλέον τραύμα στην απώλεια που σημάδεψε τη ζωή τους.

Ένα από τα μεγάλα μυστήρια της 11ης Σεπτεμβρίου παραμένει ποιος βοήθησε και υποστήριξε τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα. Χιλιάδες συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου έχουν καταθέσει μαζική αγωγή εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Σύμμαχος της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή, η πετρελαιοπαραγωγός χώρα είναι η γενέτειρα του Οσάμα Μπιν Λάντεν και των περισσότερων από τους 19 αεροπειρατές.

Οι τρομοκράτες απέδειξαν με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ευάλωτες και το δόγμα «προληπτικής τρομοκρατίας» του Mπους είχε βαθύτατες συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο και τις παγκόσμιες γεωπολιτικές ισορροπίες.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ