Η 11η Σεπτεμβρίου μέσα από 5 χαρακτηριστικές ταινίες


Η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την 7η Τέχνη.

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την «11η Σεπτεμβρίου», μια ημερομηνία που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο έτσι όπως τον ξέραμε. Μια ημερομηνία ορόσημο που σήμανε το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας, με περισσότερο τρόμο αλλά και περιορισμό αρκετών ατομικών ελευθεριών.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει εκείνη την τραγική ημέρα που ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθούσε, συγκλονισμένος, παγωμένος και μουδιασμένος τη δολοφονική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη. Για πρώτη φορά συνέβαινε μια τόσο μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της μητρόπολης του δυτικού κόσμου. Ένα αδιανόητο γεγονός που αδυνατούσε να το συλλάβει ο ανθρώπινος νους.

Στη μαύρη αυτή επέτειο των 20 χρόνων όλα τα αμερικάνικα αλλά και παγκόσμια Μέσα Ενημέρωσης έχουν ετοιμάσει το δικό τους αφιέρωμα για την 11η Σεπτεμβρίου. Τα περισσότερα παγκόσμια δίκτυα θα προβάλλουν ξανά ντοκιμαντέρ και ταινίες με θέμα τα τρομακτικά γεγονότα εκείνης της ημέρας. Άλλωστε στα χρόνια που ακολούθησαν, η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, επηρέασε την 7η Τέχνη και τους δημιουργούς της ποικιλοτρόπως.

Στο αφιέρωμα μας επιλέγουμε πέντε από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες που αφηγούνται ή ασχολήθηκαν άμεσα ή έμμεσα με τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Φαρενάιτ 9/11 (Fahrenheit 9/11 – 2004)

Ο βραβευμένος με Όσκαρ, Mάικλ Μουρ, συγκεντρώνει στο ντοκιμαντέρ του σπάνιο υλικό και μαρτυρίες ειδικών, θίγοντας φλέγοντα θέματα για την Αμερική. Ο Μουρ εκτός από τη δική του οπτική, καταπιάνεται και με τη στάση του τότε Προέδρου, Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, το πώς αντιμετώπισε το τραγικό αυτό γεγονός αλλά και πώς το χρησιμοποίησε για τις εισβολές της Αμερικής σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Το ντοκιμαντέρ του Μουρ γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία με έσοδα που ξεπέρασαν τα 222 εκατομμύρια δολάρια.

Πτήση 93 (United 93 – 2006)

Η ταινία επιχειρεί να εξιστορήσει όσο το δυνατόν περισσότερη ακρίβεια την αεροπειρατεία και τα επακόλουθα γεγονότα της στο αεροσκάφος της Πτήσης 93 της United Airlines, κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Η ταινία γυρίστηκε με τη συνεργασία πολλών από τις οικογένειες των επιβατών, αν και δεν συμφώνησαν όλοι να συμμετάσχουν. Η Πτήση 93, συνετρίβη κοντά στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνια.

Δίδυμοι Πύργοι (World Trade Center – 2006)

Μια από τις πιο γνωστές δραματικές ταινίες που αφορούν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, μέσα από τη ματιά του Όλιβερ Στόουν.

Ο Τζον ΜακΛάφλιν και ο Γουίλ Χιμένο είναι δύο αστυνομικοί που ζουν και εργάζονται στη Νέα Υόρκη. Όταν το αεροπλάνο πέφτει πάνω στον πρώτο από τους Δίδυμους Πύργους, οι δύο αστυνομικοί, μαζί με εκατοντάδες συναδέλφους τους και πυροσβέστες, πηγαίνουν στο χώρο του συμβάντος για να βοηθήσουν όσους εγκλωβισμένους μπορούν.

Πριν καλά – καλά καταλάβουν τι συνέβη, πριν δουν το δεύτερο αεροπλάνο να προσκρούει στον άλλο πύργο, θα βρεθούν οι ίδιοι εγκλωβισμένοι κάτω από τα χαλάσματα του πύργου που καταρρέει. Είναι τραυματισμένοι, πεινασμένοι, διψασμένοι και… αποκομμένοι από τον έξω κόσμο. Δεν μπορούν να κινηθούν και για να συνεχίσουν να ζουν θα χρειαστεί ένα… θαύμα.

Την ίδια ώρα, οι σύζυγοι των δύο εγκλωβισμένων και οι οικογένειές τους, τραβάνε το δικό τους ζόρι.

25η ώρα (25th Hour – 2002)

Ο Σπάικ Λι έφερε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη την εικόνα του Σημείου Μηδέν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ταινία δεν εξιστορεί τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, ωστόσο η τραγωδία διατρέχει σιωπηλά ολόκληρη την ταινία.

Ο Μόντι Μπρόγκαν καταδικάζεται σε επταετή φυλάκιση για μια υπόθεση ναρκωτικών.
Πρώην βασιλιάς του Μανχάταν, τώρα ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τη ζωή που μέχρι τώρα έκανε – μια ζωή που του άνοιγε όλες τις πόρτες της Νέας Υόρκης αλλά του έκλεινε αυτές των φίλων του.

Την τελευταία μέρα προτού μπει στη φυλακή, ο Μόντι προσπαθεί να καλύψει το μεγάλο κενό της ζωής του: προσπαθεί να επανασυνδεθεί με τον πατέρα του, βγαίνει έξω με τους φίλους του, ενώ ταυτόχρονα η κοπέλα του και δύο καλοί φίλοι του, προσπαθούν όσο προλαβαίνουν, να ανακαλύψουν ποιος τον πρόδωσε. Τα αποτελέσματα της έρευνάς του θα είναι σοκαριστικά για όλους

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η 11η Σεπτεμβρίου δεν αναφέρεται, η ιστορία και οι χαρακτήρες αναπτύσσονται μέσα από το πρίσμα της καταστροφής. Έτσι όπως αλλάζει ριζικά η ζωή του Μόντι, έτσι άλλαξε και η ζωή στην Αμερική (και παγκόσμια) μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

11’09″01 September 11

Σκηνοθέτες από διάφορες χώρες του κόσμου, αποτυπώνουν την τραγωδία μέσα από την προσωπική τους ματιά. Πρόκειται για 11 μικρού μήκους ταινίες των: Σον Πεν, Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, Κεν Λόουτς, Μίρα Ναΐρ, κ.ά. Βλέπουμε λοιπόν ιστορίες από το Ιράν, την Αίγυπτο, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Μπουρκίνα Φάσο και αλλού. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε ταινία διαρκεί 11 λεπτά και εννέα δευτερόλεπτα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ